Brandweer ondanks extra geld nog steeds onder niveau

Geschreven door Redactie

Om de brandweerzorg in Flevoland op orde te krijgen, is structureel 2 miljoen euro per jaar extra nodig.

Dat zegt commandant John van der Zwan van de brandweer. Dit jaar kreeg de brandweer al 1,5 miljoen euro extra om de organisatie op orde te krijgen.


"Toen ik hier vorig jaar begon als commandant, was ik niet blij met wat ik aantrof", zegt Van der Zwan. "De scholing van vrijwilligers liet te wensen over. De veiligheid van de brandweermensen en de inwoners van de provincie kwam hiermee in het gedrang. Om de ergste pijn aan te pakken werd gelijk 1,5 miljoen euro uitgetrokken om orde op zaken te stellen. Nu komt daar nog gefaseerd in een paar jaar structureel 2 miljoen bij. De totale begroting is daarmee bijna 24 miljoen euro." 


Veiligheidsregio 

De brandweer Flevoland valt onder de veiligheidsregio Flevoland en daarmee onder het bestuur dat wordt gevormd door de burgemeesters in de provincie.


Ook burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten ziet de noodzaak van meer budget. “Voorop staat de veiligheid van de brandweermensen en de burgers in de provincie. Ik moet er niet aan denken dat er ongelukken gebeuren die wij voor hadden kunnen zijn." 


Extra brandweermensen 

Er komen betaalde brandweermensen bij in Noordoostpolder, Dronten en Zeewolde. "We werken daar veel met vrijwilligers, maar daar redden we het niet altijd mee. Daarom zetten we nu ook betaalde mensen neer", zegt Van der Zwan.

Verder komt er een hoogwerker bij voor de Noordoostpolder. Er zijn nu alleen hoogwerkers in Almere en in Lelystad. En het duurt volgens de normen te lang om zo'n wagen in het noorden van de provincie te krijgen.

"Ook zetten we in op nog betere opleidingen voor vrijwilligers en daarna op toetsing van de brandweermensen. Die toetsing geeft duidelijkheid, ook voor collega's onder elkaar. In andere regio's wordt dit al gedaan”, vertelt Van der Zwan.


Herverdeling kosten 

Het geld voor de brandweer komt van de Flevolandse gemeenten. De grote gemeenten betalen het meest, de kleine minder. "We willen wel de verdeelsleutel iets veranderen. Dan wordt het eerlijker, maar dit houdt wel in dat kleinere gemeenten meer gaan betalen dan ze nu doen", zegt burgemeester Gebben van Dronten.

Onze Ambassadeurs