Berenklauwboor is 'ei van Columbus'

Geschreven door Redactie

Hij gaat nog dit jaar in productie: de grondboor die gegarandeerd een einde maakt aan de reuzenberenklauw. Scholieren hebben hem twee jaar geleden ontworpen en daarna heeft Landschapsbeheer Flevoland het ontwerp verfijnd.

Nu neemt een fabrikant de boor in productie. De eerste werd dinsdag getest in Almere.


De boor draait de plant als een soort kurkentrekker met wortel en al uit de grond. Volgens Lodewijk van Kemenade van Landschapsbeheer Flevoland is de grondboor het ei van Columbus: "Het is een enorme hulp om de plant te bestrijden." 


De reuzenberenklauw is een invasieve exoot. De plant hoort hier niet maar gedijt goed omdat hij helemaal geen natuurlijke vijanden heeft. De berenklauw overwoekert daardoor alles, maar dat is niet het ergste. "De plant heeft brandharen en gevaarlijk sap. Wie dat op de huid krijgt en daarna in zonlicht loopt, krijgt zeer pijnlijke brandblaren. Daar kun je maanden last van hebben", zegt van Kemenade. De bestrijding van plant is erg lastig. 


Op plekken waar de reuzenberenklauw hele bossen vormt, is de handboor geen uitkomst. Je kunt moeilijk duizenden planten één voor één uitboren met de hand. "Daar hebben we machines voor", zegt van Kemenade. "Maar die boor is heel geschikt om voor plekken waar die maaimachines niet kunnen komen. Met de boor kun je de nieuwe planten definitief verwijderen, zodat die zich niet verder kunnen verspreiden".

De grondboor wordt in productie genomen door Eijkelkamp Soil & Water. Dit bedrijf is gespecialiseerd in boren. "We willen deze boor heel graag in het assortiment opnemen", zegt Erik Schrier van Eijkelkamp. "De berenklauw is in veel Europese landen een probleem en er is al interesse getoond uit het buitenland."


De handboor gaat na de zomer in productie en komt dan in eerste instantie bij de groothandel te liggen. De prijs is nog niet bekend.


Onze Ambassadeurs