Almere uitgeroepen tot bijvriendelijke gemeente

Geschreven door Redactie

Almere is door 'Nederland Zoemt' officieel erkend als bijvriendelijke gemeente. Nederland Zoemt is een project van verschillende organisaties om het voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland te verbeteren.


Almere is volgens de organisatie bijvriendelijk omdat er het hele jaar voldoende voedsel en nestgelegenheid is voor de wilde bijen. In de stadscentra zijn er bijvoorbeeld 452 bloembakken. Ook zijn er op verschillende plekken bijenkasten, insectenhotels en bloemrijke stukken.


De bomen in Almere die sneuvelen door essentaksterfte worden vervangen door bijvriendelijke boomsoorten. Als er gemaaid wordt, wordt niet al het gras tegelijk gemaaid. Daardoor is er voor de bijen altijd wel een bloemrijk plekje te vinden. Wat wel gemaaid wordt, blijft een tijdje liggen. Zo kunnen de zaden op de grond vallen voor het opgeruimd wordt, waardoor er vanzelf weer nieuwe bloemen zullen groeien. Ook laat de gemeente steeds vaker de stam van een gekapte boom staan voor de bijen om in te nestelen.


Vorig jaar hield de gemeente de actie 'Zet Almere in Bloei', waarbij Almeerders hun tuintegel omruilen voor een plant. Doel van de actie was om door groenere tuinen meer ruimte voor vlinders, bijen en insecten.


Van 18 tot en met 26 mei is de eerste Almeerse week van het insect. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd die benadrukken hoe belangrijk insecten zijn voor een groene en gezonde stad.