Ouders bezorgd over lachgasgebruik

Geschreven door Redactie

Moet ik mij zorgen maken over lachgas en wat doe ik er aan als mijn kind dat gebruikt?

Die vragen stonden centraal in discotheek Club Cell maandagavond in Almere, die recent is gestopt met de verkoop van het roesmiddel. 

Tactus verslavingszorg had daar een informatieavond georganiseerd voor ouders over het gebruik van lachgas en de mogelijke risico's daarvan. Tijdens de avond gaven medewerkers van Tactus en kinderarts Tim Vreede een presentatie over lachgas. Ouders konden hen vragen stellen over de populaire drug.  

"Ik maak me best zorgen", zegt een moeder. "Het ligt heel erg aan het kind of het hem trekt of niet. En één van mijn zonen is ook extreem met gamen, wat ik ook een groot probleem vind. Ik wil dus vooral veel informatie hebben, zodat ik weet wat ik kan verwachten."  

Risico's 

Kinderarts Vreede zette bij een presentatie de mogelijke risico's van het gebruik van lachgas op een rijtje. En die risico's lopen uiteen van tintelingen in de vingers en verwardheid tot aan geheugenstoornissen en zelfs de kans op een dwarslaesie. Maar de kinderarts geeft ook aan dat lachgas in relatie tot andere drugs de meest ongevaarlijke is. 

"Ik denk dat de onderschatting van alcohol hier heel sterk aanwezig is", zegt een vader. Hij maakt zich geen zorgen over zijn kind. "Een kind dat wordt opgevoed zonder liefde, dat is gevaarlijker dan de kans op drugsgebruik. Als je kind opgroeit in een stabiele omgeving met ouders die weten waar je bent en wat je doet, dan is de kans dat je kind verslaafd raakt volgens mij een stuk kleiner." 

Verbieden? 

Veel ouders vinden het niet nuttig om het gebruik van lachgas te verbieden. "Dat maakt het alleen maar spannender", zegt een van de aanwezige ouders. 'Ik heb liever dat ik met mijn kind in gesprek ben hier over. Toen ik thuis zei dat ik hier naar toe ging, wilde mijn dochter mee. Dat vind ik heel geruststellend."  

Diverse ouders zien alle aandacht rondom lachgas als een hype. Maar dat betekent niet dat zij er zich dan minder zorgen over maken. "Ik zie een presentatie van een arts die aangeeft dat regelmatig gebruik op langere termijn behoorlijk ernstige gevolgen kan hebben", zegt een moeder: "Het kan best zijn dat we ons over twee jaar druk maken over een hele andere drug dan lachgas, maar ik wil graag weten waar ik me nu zorgen over moet maken."

Onze krant nog niet ontvangen?