Leraren staken op 15 maart, stakingsbereidheid nog onduidelijk

De leraren gaan opnieuw staken. De onderwijsbonden hebben een nieuwe actie aangekondigd op 15 maart. Deze staking treft niet alleen het basisonderwijs, maar ook het middelbaar en hoger onderwijs. Het zou de eerste keer in Nederland zijn dat de hele onderwijssector staakt.

Volgens vakbondsbestuurder Philippe Abbing zijn er voor leraren in het middelbaar onderwijs veel taken bijgekomen. Abbing was zelf jarenlang scheikundeleraar op een middelbare school in Almere. Hij merkt dat in die tijd de werkdruk flink is gestegen. "Ouders stellen andere eisen ten aanzien van onderwijs. Ook leerlingen hebben andere eisen. Onderwijs is veel meer geïndividualiseerd. Het vraagt meer aandacht en veel meer maatwerk."

Wat is het doel van de staking? 


De inzet van de staking is meer geld. Er moet volgens de bonden jaarlijks vier miljard euro bij komen. Drie miljard voor het basis- en middelbaar onderwijs en een miljard euro voor de hogescholen en universiteiten. De FNV-bonden Algemene Onderwijsbond (AOb), FNV Onderwijs en Onderzoek roepen leden uit alle onderwijssectoren op mee te doen. Het CNV is wel voor actie, maar heeft al laten weten niet mee te staken. Hoeveel Flevolandse scholen meedoen aan de actie is nog niet bekend en wordt geïnventariseerd. 

Vervangerspool leeg


Hoe groot het lerarentekort en de werkdruk op Flevolandse scholen zijn, wordt de komende tijd in kaart gebracht. "Wat ik weet is dat de vervangerspool in het basisonderwijs leeg is. Er is nog een beperkt aantal mensen inzetbaar als vervanger. Als er een probleem is, en dat komt er nu aan met de griepgolf, dan kan dat niet worden opgelost", aldus vakbondsbestuurder Abbing.  

Onze Ambassadeurs