Meerkoetenmoeder vergist zich in de tijd van het jaar

Geschreven door Redactie

Een meerkoetenmoeder in Almere Haven heeft zich vergist in de tijd van het jaar. Haar jongen kropen deze week uit het ei, terwijl het in de nacht al stevig vriest. De pulletjes zitten op een kunstwerk in de Kerkgracht, dat toevallig de naam Meerkoet heeft. Daar broeden wel vaker watervogels.


Volgens stadsbioloog Ton Eggenhuizen is het uniek dat een meerkoet nu jonkies krijgt. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het is echt een krankzinnig tijdstip." Het lijkt een 'foutje' van moeder natuur te zijn. 


"Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het is echt een krankzinnig tijdstip."  — Ton Eggenhuizen, stadsbioloog Almere 

Dat de beestjes nu geboren zijn heeft volgens stadsbioloog Ton Eggenhuizen met het zachte weer in november te maken. "De broedstart begint door het loskomen van hormonen bij de vrouwtjes. Dat kan veroorzaakt worden door bepaalde soorten eten, de daglengte en de temperatuur." Dat laatste lijkt de enige reden dat de moeder is gaan broeden. In november was de gemiddelde temperatuur in Flevoland rond de 10 graden.


Iets eerder begonnen 

Normaal gesproken gaan meerkoeten pas broeden in maart. En in uitzonderlijke gevallen in februari. Deze moeder is in plaats daarvan eind oktober al begonnen met het bouwen van haar nest en een paar weken later begon ze met broeden.


De pulletjes maken een goede kans als de winter zacht blijft. De huidige nachtvorst is nog niet gevaarlijk voor ze, omdat de ouders ze warm houden, zegt Eggenhuizen. Als het flink gaat vriezen, dat ziet het er minder rooskleurig uit voor de beestjes.