Gemeente kan niets doen tegen opmars 'vette hap'

Geschreven door Redactie

Almere heeft meer snackbars, shoarmazaken en fastfoodketens in de stad dan gemiddeld.

Dat is volgens het gemeentebestuur een ongezonde zaak voor Almeerders.

Het is gemeentelijk beleid om overgewicht tegen te gaan, maar er is geen beleid om het aantal ongezonde eetgelegenheden tegen te gaan of terug te dringen. Dat blijkt uit beantwoording van vragen van de Partij voor de Dieren. De partij eist een actie tegen de opmars van fastfoodketens in de stad.  

De gemeente realiseert zich dat er een verband is tussen een hoog aanbod van ongezond voedsel en het negatieve effect op de gezondheid. Daarom wordt er geprobeerd nieuwe zaken te ontmoedigen met strenge regelgeving, maar echt voorkomen dat er toch meer bijkomen lukt niet. Ook al weet de gemeente dat een 'vette hap' ongezond is, de komst van nieuwe fastfoodketens wordt niet verboden. De gemeente wil vooral de inwoners helpen om de verleiding te weerstaan. 

Wel wordt er gekeken of het mogelijk is bij het ziekenhuis en bij de scholen de mobiele frietwagens te weren, maar veel vertrouwen heeft de gemeente er niet in. "We voorzien dan het probleem van verplaatsing van de ongezonde aankopen naar bijvoorbeeld nabijgelegen supermarkten". 

Onze Ambassadeurs