79 jaar en nog elke dag voor de klas

Geschreven door Redactie

Meer gepensioneerden voor de klas zou het lerarentekort kunnen verminderen en daarom wil de Almeerse gemeenteraad dat er meer ouderen les gaan geven. De Almeerse Scholen Groep heeft nu 18 gepensioneerde leraren voor de klas, op een totaal van ruim 2000 leraren.

Marjo Hofhuis is 79 jaar en staat nog steeds voor de klas. Ze is invaldocent en werkt op verschillende plekken in het land. Het afgelopen half jaar was ze fulltime aan het werk bij de Vrije School Almere. "Je moet over het geld dat je verdient als gepensioneerde extra veel belasting betalen omdat je ook AOW en vaak een pensioen krijgt. Je houdt er dus relatief weinig aan over. Dit kan voor andere gepensioneerden een drempel zijn denk ik," zegt Hofhuis.

Ze vindt het jammer dat er niet meer gepensioneerden voor de klas staan. "Het zou bijvoorbeeld in grote steden echt kunnen helpen bij het lerarentekort. Bovendien houdt het je jong en meer betrokken bij de maatschappij. Ik blijf het doen zolang ze het me vragen en mijn gezondheid het toelaat", aldus Hofhuis.

Minder moe dan vroeger

"Het werken met kleuters is best pittig. Toch ben ik minder moe dan toen ik net voor de klas stond als jonge meid. Het komt denk ik door alle ervaring. Ik ben niet meer zo snel onder de indruk van iets", vertelt Hofhuis.

Hofhuis vindt het prachtig om de ontwikkeling te zien bij kinderen. "Er is niet veel veranderd ten opzichte van vroeger. Kinderen zijn ook niet brutaler geworden. Je hebt altijd makkelijke en moeilijkere kinderen in de klas. Wel is er tegenwoordig meer aandacht voor problemen zoals dyslexie en ADHD. Er is meer ondersteuning en meer kennis."

Onze Ambassadeurs