Agil Etemadi: ,,Ik kan niet stilzitten”

Geschreven door Redactie

Vijftien, hooguit twintig jaar. In een oogwenk is de carrière van een profvoetballer voorbij.

Het is een gegeven waar veel balkunstenaars vaak te laat bij stilstaan.

Agil Etemadi (32) vormt daarop een uitzondering. In een openhartig vraaggesprek vertelt de van een blessure herstellende doelman over de overeenkomst tussen het aanvoerderschap en het (beginnend) ondernemerschap, zijn speciale band met Almere City FC en zijn revalidatie. 

Het is alweer even geleden dat je op het veld stond. Waar heb je precies last van en hoe staat het met je revalidatie? 

,,Sinds eind vorig seizoen heb ik last van mijn rug en dat straalt uit naar mijn rechterbeen. De pijn hield aan in de zomervakantie en na een MRI-scan bleek dat ik een rughernia heb. Toch had ik de indruk dat ik aan het begin van het seizoen weer voluit kon trainen, maar de pijn werd steeds erger. Op een gegeven moment werd ik ’s nachts wakker en kon ik mijn bed niet meer uit, omdat het zo’n zeer deed. Ik ben toen direct naar de eerste hulp gegaan. Daar heb ik pijnstillers gekregen. Vervolgens heb ik zes weken platgelegen.” 

Wanneer verwacht je weer fit te zijn? 

,,In het begin zei ik dat ik zo snel mogelijk wilde terugkomen, maar ik heb wat tegenslag gehad en doe het nu rustiger aan. Ik heb eind november wel goed nieuws gekregen, ik hoef niet geopereerd te worden aan mijn hernia. Maar ik wil benadrukken dat ik geen haast heb. Hoewel ik het samenzijn met de jongens mis. Ik ga natuurlijk mijn best doen om spoedig fit te worden, maar ik ben blij dat de andere doelmannen het goed doen. Daarbij wil ik Stijn Keller even apart benoemen. Ik heb hem een aantal jaar geleden nog getraind. Ik was toen eerste keeper en gaf ook training in de jeugdopleiding van Almere City FC.” 

Je bent nu bezig aan je tweede periode bij Almere City FC. Aan welk sportmoment bewaar jij de mooiste herinnering? 

,,Een specifiek moment springt er niet uit. Ik ben er vooral trots op dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan alle drie de periodetitels die Almere City FC in haar korte profhistorie heeft gewonnen. Daarnaast zit ik hier op mijn plek. Het gevoel bij de club is goed, zelfs beter dan bij andere verenigingen. Daarom wil ik hier graag betrokken blijven na mijn actieve carrière.”

Om op het laatste in te haken. Waarom ben je nu al bezig met je carrière buiten het voetbal om, denk je al aan stoppen? 

Met een lach: ,,Ik heb altijd verder gekeken dan het voetbal. In het eerste jaar dat ik bij Almere City FC speelde, was ik al bezig met een carrière na het voetbal. Ik ben toen begonnen aan de hbo-opleiding Rechten. Daar ben ik na een jaar mee gestopt, omdat ik naar Iran ging. Twee jaar geleden heb ik ook gesolliciteerd bij de politie en werd ik aangenomen, maar toen De Graafschap langskwam koos ik voor het voetbal. Toch heb ik altijd in mijn achterhoofd gehouden dat het snel over kan zijn. Daarnaast heb ik een passie voor het leren van nieuwe dingen en ben ik iemand die niet goed stil kan zitten.” 

Hoe is het idee ontstaan om huizen op te knappen en door te verkopen? 

,,Ik ben er onder meer mee begonnen, omdat het in Nederland lastig is om je financieel onafhankelijk te spelen. Toch is geld niet altijd mijn drijfveer geweest. Als ik meerdere jaren in Iran had gevoetbald had ik me financieel stukken beter binnen gevoetbald, maar het leven daar – ver van mijn familie en vrienden – maakte mij ongelukkig. Het opknappen van huizen was voor mij een unieke kans.” 

‘Unieke kans’? Leg uit! 

,,We doen het in teamverband, we vormen als het ware met zijn drieën een team. Een van mijn vrienden zat al in het vastgoed. Zo zijn we op het idee gekomen. De andere vriend, eigenaar van een evenementenbedrijf, nog niet. Zij boden mij aan om iets nieuws te leren. Erg fijn, want ik zie het niet zitten om straks 40 uur achter een bureau te gaan zitten. Dan word ik doodongelukkig.” 

Tegen welke vooroordelen loop je aan nu je in het vastgoed bent gestapt? 

,,Voor velen lijkt het zeer aantrekkelijk om huizen te flippen (opkopen, renoveren en binnen een termijn van zes maanden doorverkopen, red.) , maar er komt meer bij kijken dan men denkt. Zo heb je te maken met gemeentelijke regels, het bouwbudget, aannemers en in sommige gevallen erfpacht. Maar het is erg fijn dat ik in een team werk, met vrienden die al jaren actief zijn als ondernemer. Van hen leer ik veel, net als van mijn broer. Hij is zaakwaarnemer en advocaat. Hij hielp mij al op het voetbalvlak en nu ook in het ondernemen. Dat is erg fijn.” 

Hoe verloopt de samenwerking met je vrienden? 

,,We zijn kritisch en soms hard naar elkaar toe. Dat ligt mij wel. Dat heb ik ook altijd in het voetbal gedaan tegen mijn ploeggenoten, maar vooral tegen mezelf. Dat laatste is ook belangrijk wanneer je iets nieuws wilt leren. Nu ik ondernemer ben, merk ik dat ik profijt heb van het aanvoerderschap bij Almere City FC. Zo heb ik onder meer geleerd hoe je samenwerkt binnen een team. Daarnaast houd ik ervan om voor een groep te staan en mensen aan te sturen. Een klusser ben ik niet, ik heb twee linkerhanden. Het echte zware werk sla ik over.” 

Heb je dat stiekem afgekeken van wat ondernemers uit de businessclub van Almere City FC, met wie je regelmatig op pad bent? 

Lachend: ,,Nee, maar ik vraag hen wel veel over het ondernemen. Ik vind het top dat zij naar mijn verhaal willen luisteren en tips willen geven over het ondernemen. Ik adviseer alle spelers om eens met hen te praten. Het is namelijk ook goed om je buiten het veld om te ontwikkelen.” 

Heb je al contact gehad met clubeigenaar Lesley Bamberger, eigenaar van de Kroonenberg Groep, over het beleggen in vastgoed? 

,,Ik heb hem erover verteld. Hij vond het leuk om te horen dat ik ermee bezig ben en liet weten dat hij mij aan bepaalde mensen kan koppelen, maar verder heb ik niet om tips gevraagd. Hij is de Cristiano Ronaldo van het vastgoed. Dan ga ik hem niet lastigvallen met mijn beslommeringen.” 

Recent hebben jij en je vrienden jullie eerste project afgerond. Kun je daar wat over vertellen? 

,,Het was een groot appartement in het centrum van Amsterdam. Dat hebben we helemaal opgeknapt en vervolgens doorverkocht. De samenwerking verliep zo goed dat we hebben besloten om per januari een gezamenlijk bedrijf op te richten en in samenwerking met een vaste aannemer meer projecten te gaan doen. Of we in de toekomst ook woningen gaan vasthouden om te verhuren weet ik nog niet.” 

Binnen het vastgoed is er veel aandacht voor duurzaam bouwen/renoveren, met als doel om in 2050 van het gas af te gaan. Houd jij hier nog rekening mee? 

,,Ja, ik vind dat ook belangrijk en zie dat ook als plicht naar de volgende generatie toe. In mijn eigen woning van honderd jaar oud ben ik ook bezig met isoleren. Zo laat ik op dit moment voorzetwanden plaatsen, zodat er minder warmte verloren gaat.” 

Hoe ziet op dit moment jouw dag eruit? 

,,Als ik wakker word surf ik naar Funda en bekijk ik met een bak koffie of er nieuwe huizen op de website staan, die we kunnen opknappen. Daarna ga ik trainen bij Pro Actief in Almere. Daar helpt fysiotherapeut Kim Lammers mij met mijn herstel. Daar ligt ook mijn volledige focus. Als ik de puf en energie heb, ga ik nog naar de projecten toe en maak ik afspraken met onze vaste aannemer.”

Word je na je profcarrière fulltime ondernemer? 

,,Dat weet ik nog niet, maar op dit moment ligt mijn volledige focus bij Almere City FC. Ik sta hier nog een jaar onder contract, maar zoals ik eerder aangaf lijkt het mij super om ook na mijn actieve carrière bij Almere City FC betrokken te blijven. Ik denk namelijk dat ik van waarde kan zijn voor de club. Ik heb het hier weleens met City-directeur John Bes over gehad. Hopelijk komt het er ooit van. Met zijn ervaring is John Bes iemand waar ik tegenop kijk. Als ondernemer en als mens kan ik denk ik veel van hem leren.” 

Foto: Ron Baltus / sportshots.pro

Onze Ambassadeurs