Kees Stolwijk: ,,Alleen samen komen we als club, stad en regio verder”

Geschreven door Redactie

Sinds mei dit jaar heeft Almere City FC een Adviesraad.

Verschillende mensen met zeer diverse achtergronden die de stad Almere goed kennen zijn daarin vertegenwoordigd en houden zich samen met de club bezig met de ontwikkeling van zowel stad als de regio, en de rol die Almere City FC daarbij kan hebben.

Kees Stolwijk, sinds begin dit jaar directeur van Windesheim Flevoland maakt in die hoedanigheid ook onderdeel uit van de Adviesraad. ,,Ik denk dat we alleen samen verder kunnen komen. Als club, maar zeker ook als regio.’’ 

Diversiteit als kracht 

Stolwijk legt in zijn eigen woorden uit wat de Adviesraad wat hem betreft inhoudt – en wat niet. ,,We hebben in ieder geval geen formele rol. Het is dus niet zo dat we over de schouder van de directie meekijken of ze hun werk wel goed doen.’’ Volgens hem ligt de kracht van de Adviesraad in de diversiteit daarvan. ,,De leden van de adviesraad komen uit allerlei gelederen. Ik zit zelf in het onderwijs, maar er is bijvoorbeeld ook een oud-politicus en ook het bedrijfsleven is vertegenwoordigd. Wij proberen samen onze uiterst diverse kennis, maar ook onze uitgebreide netwerken in te zetten om Almere City FC te adviseren op allerlei terreinen die onze stad raken.’’ 

Overlap op verschillende terreinen 

Volgens de 55-jarige directeur is het geen wonder dat hij, en daarmee Windesheim Flevoland, vertegenwoordigd is in deze bijzondere raad. ,,Eigenlijk zijn er best wel wat terreinen waarop de voetbalclub overlap heeft met ons. Wij zijn bijvoorbeeld erg bezig met de ontwikkeling van jonge mensen, onze studenten. Wie je ook bent, wat je ook al hebt gedaan in je leven, als je een talent hebt dan mag je dat bij ons verder ontwikkelen. Almere City FC is erg begaan met het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en dat is iets wat wij onze studenten ook graag mee willen geven in dat proces van ontwikkeling’’ geeft Stolwijk aan. 

Geen directe compensatie maar lange termijn 

Daarnaast is het volgens Kees Stolwijk ook voor Windesheim zelf niet onbelangrijk om, bijvoorbeeld door middel van de Adviesraad, bij te dragen aan maatschappelijke ontwikkelingen in de stad. ,,Dan heb ik het niet over de korte termijn, daar hebben we als gehele Adviesraad overheen moeten stappen’’ zegt Stolwijk beslist. ,,Nee, we zitten hier niet voor een directe compensatie, maar om aan de lange termijn van deze stad en deze regio te werken.’’ 

Identiteit voor stad en regio 

,,Het is belangrijk dat zowel Almere als Flevoland een identiteit ontwikkelt’’ vervolgt Stolwijk. ,,De Hogeschool Windesheim is er bijvoorbeeld ook niet voor de Hogeschool Windesheim, maar voor het bedrijfsleven. Het is onze mooie taak om de ondernemers in de regio van hbo-geschoold personeel te voorzien. Juist daarom is het dus zo belangrijk om een profiel te creëren voor deze regio. Zodat mensen door het hele land weten ‘als ik zo’n soort bedrijf heb, moet ik in Almere zijn, daar liggen mijn kansen en daar kan ik personeel vinden’. In de Adviesraad zijn we hard aan het werk om de verbindende factor te vinden die dat mogelijk maakt. En als voetbalclub met een representatieve rol kan Almere City FC zomaar het begin zijn van die signatuur.’’ Een goed vestigingsklimaat neerzetten en voorzien van juist geschoold personeel, daar draait het volgens Kees Stolwijk om.Samen verder komen 

Stolwijk sluit af door nog één keer de ultieme kracht van de Adviesraad te benadrukken. ,,Dat het lukt om ons te verenigen. We moeten het samen doen. Als iedereen met zijn eigen stokpaardje bezig is komen we er niet, alleen samen komen we verder.’’