Jonge vluchtelingen steeds vaker vermist
Steeds meer kinderen die als vluchteling in Flevoland worden opgevangen, raken vermist. In de laatste zes jaar zijn bijna 90 minderjarige vluchtelingen vanuit Flevoland met onbekende bestemming verdwenen.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). In 2014 ging het om drie kinderen die tijdens hun opvang in Flevoland vermist raakten; vorig jaar waren het er 37.
Het gaat om minderjarigen die zonder ouders of begeleiding van een andere volwassene asiel aanvragen in Nederland. In de periode 2014-2019 zijn 79 minderjarige vluchtelingen vermist geraakt vanuit één van de opvanglocaties in Dronten. Een veel kleiner aantal (6) verdween vanuit het azc in Luttelgeest, en vier jongeren verbleven in kleinschalige zorglocaties op verschillende plekken in Flevoland toen ze vermist raakten.
Iets meer dan de helft van de vermiste vluchtelingen komt oorspronkelijk uit Marokko, Algerije en Albanië; landen die door de autoriteiten beschouwd worden als 'veilige' landen. Vluchtelingen uit die landen maken nauwelijks kans op een verblijfsvergunning.
Waarom verdwijnen minderjarige asielzoekers?
Omroep Flevoland deed een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur om uit documenten van het COA meer inzicht te krijgen in de omstandigheden rondom de vermissingen. Hoewel feitelijke informatie over de aanleidingen voor vermissingen beperkt is, wordt in het algemeen aangenomen dat vluchtelingen uit veilige landen er meestal zelf voor kiezen om de uitkomst van hun asielaanvraag niet af te wachten. Zij verdwijnen voor hun achttiende verjaardag in de illegaliteit, om te voorkomen dat ze uitgezet worden.
'Ik heb meerdere Syrische jongens gesproken, gevraagd of zij wat weten. Ahmad is volgens een jongere naar Frankrijk vertrokken naar familie.'
— uit verslag COA
Een andere reden om te vertrekken is om dichterbij familie of vrienden te verblijven, in Nederland of in het buitenland. Volgens het Nidos, de instelling die de voogdij heeft over alle alleenstaande minderjarige vluchtelingen in Nederland, komt dit ook voor onder vluchtelingen uit etnische groepen die wel een goede kans maken op een verblijfsvergunning, zoals jongeren uit Eritrea.
Andere reden om te verdwijnen
Uit rapporten van COA-medewerkers over vermiste jonge asielzoekers blijkt nog een andere reden om te verdwijnen: het was nooit de bedoeling om in Nederland terecht te komen. Er zijn voorbeelden van jonge vluchtelingen die op weg zijn naar Engeland, maar door de vreemdelingenpolitie opgepakt worden voordat ze de oversteek hebben kunnen maken.
'Gebeld door de zeehaven politie. Beide Albanese jongens zijn aangehouden in Vlaardingen, zaten in een trailer en wilden de oversteek naar Engeland maken.'
— uit verslag COA
De meest zorgelijke vermissingen hebben betrekking op kwetsbare jongeren die ten prooi kunnen vallen aan criminelen. Hoeveel jongeren dit overkomt is niet bekend, maar medewerkers van het COA leggen in de verslagen meer dan eens hun vermoedens vast over mensenhandel en uitbuiting.
'Tijdens een etensuitgifte vroeg ze of haar oom langs kon komen. Geen weet van een oom in Nederland. De huismeester geeft aan dat er nagellak op één van de bos sleutels gevonden, wat kenmerkend is voor mensenhandel.'
— uit verslag COA