Ook in Flevoland stijging van het aantal misdrijven

Geschreven door Redactie

In Flevoland zijn in 2019 meer misdrijven gepleegd ten opzichte van het jaar daarvoor. Die situatie komt overeen met het beeld in de rest van Nederland. Dat blijkt uit politiecijfers die woensdag zijn gepubliceerd.

Aan de jarenlange daling van het aantal misdrijven is een einde gekomen. In Flevoland zijn vorig jaar 18.870 misdrijven geregistreerd. Dat is een stijging van ruim vijf procent.

Grootste stijger in onze provincie is de gemeente Dronten. Daar nam het aantal misdrijven met bijna twintig procent toe. Vooral in de categoriën mishandelingen en bedreiging is een aardige sprong omhoog zichtbaar.

Online criminaliteit

Een toelichting op regionale cijfers heeft de politie niet gegeven maar over het totaalbeeld van Nederland constateert korpschef Erik Akerboom dat het type criminaliteit verandert. Vooral online criminaliteit door jeugdige daders neemt fors toe ."Fraude plegen via Marktplaats of hun bankrekening beschikbaar stellen als katvangers voor witwassen, is eenvoudiger en loont meer dan bijvoorbeeld een inbraak plegen", zo geeft de politie aan.

Verwarde personen

Benoemd wordt ook dat overlast door zwervers en personen met verward gedrag blijft toenemen. Dat legt volgens korpschef Akerboom druk op de capaciteit omdat de politie hier vaak als eerste bij wordt geroepen. "Dat is eigenlijk het werk voor anderen. Ik wil weer terug de wijk in, maar dat staat onder druk door de krapte."

Onze Ambassadeurs