City FC gaat jeugdopleiding drastisch wijzigen

Geschreven door Redactie

Betaald voetbal organisatie Almere City FC gaat de indeling van haar jeugdopleiding drastisch wijzigen.

De club schrapt met ingang van volgend seizoen de elftallen voor spelers onder de 11 jaar (O11), voor spelers onder 12 jaar (O12), voor spelers onder de 13 jaar (O13) en voor spelers onder de 15 jaar oud (O15). Deze elftallen verdwijnen uit de competitie. De club gaat vanaf volgend seizoen spelers in de leeftijd van 10 tot 14 jaar op een hele andere manier opleiden. Dit schrijft de nieuwe technisch manager Teun Jacobs in een brief aan de ouders van de spelers uit de jeugdopleiding.

Talentengroep 011-O15:

De Football Academy van Almere City FC start vanaf volgend seizoen met een zogenoemde talentengroep voor spelers in de leeftijd tussen de 10 en 14 jaar. Insteek is volgens de brief van Teun Jacobs om een programma te maken, dat past bij de ontwikkelingsfase van deze kinderen in combinatie met de biologische rijping. Het intensiever werken met deze groep spelers, evenals het individueel trainen met meerdere trainers gedurende de week, is volgens de club essentieel in de ontwikkeling van deze talenten.

Wedstrijden op maat

De talentengroep gaat dus geen wedstrijden meer spelen in de reguliere competities. In plaats daarvan gaan de spelers tussen 10 en 14 jaar 'wedstrijden op maat' spelen. Hier wordt volgens de club gekozen voor een gevarieerd aanbod van 'makkelijke' en 'lastige' wedstrijden in wisselende samenstellingen en in een gewenste frequentie. Jacobs denkt dat er op deze manier meer ruimte ontstaat voor studietijd. Volgens de technisch manager is de prestatie van een jeugdteam niet langer bepalend voor het competitieniveau, waarop de leeftijdsgroep die na hen komt, instroomt. Volgens Jacobs gaat meer aandacht voor deze groep spelers, zowel binnen als buiten het veld, uiteindelijk completere voetballers opleveren die sterker instromen in de elftallen van de bovenbouw van de jeugdopleiding.

Nieuwe structuur bovenbouw

Met ingang van het seizoen 2020/2021 zal de bovenbouw van Almere City FC bestaan uit vier elftallen, die in competitieverband actief zullen zijn: een elftal voor spelers onder 16 jaar (O16), een elftal voor spelers onder 17 jaar (O17), een team voor spelers onder de 18 jaar (O18) en een elftal voor spelers onder de 21 jaar (O21).

Samenwerking met onderwijs

De club heeft verder plannen om met ingang van volgend seizoen een dagopleiding te gaan ontwikkelen waarin onderwijs, huiswerk en training goed gecombineerd kunnen worden. Spelers zullen aan het einde van de dag weer deel kunnen nemen aan de gezinsmaaltijd. Op dit moment vinden er gesprekken plaats tussen de club en scholen om te onderzoeken in welke mate en per wanneer dit plan te realiseren is, aldus de brief van technisch manager Jacobs aan de ouders.

Onze Ambassadeurs