Verwarring door miscommunicatie over kliko's

Geschreven door Redactie

In Almere is verwarring ontstaan over de dagen waarop het afval wordt opgehaald. Inwoners zetten daardoor hun kliko's op de verkeerde dag aan de straat. Sinds 3 februari 2020 is de afvalkalender voor de papier- en textielinzameling gewijzigd in Almere, omdat de inwoners steeds minder papier en karton aanboden. 

Maar de wijzigingen in het rooster zijn duidelijk niet bij iedereen bekend: zowel op Facebook, Twitter als Nextdoor staan vragen en klachten over het afvalschema. De nodeloos wachtende containers zijn ook een teken dat er iets niet goed gegaan is. Een Facebook-bericht over de wijziging leverde eind januari al wat vraagtekens op. 

Verkeerde app 

Mogelijke reden voor de verwarring is dat opvallend veel Almeerders de verouderde Almere App gebruiken, die al sinds 2016 niet meer actueel is. Alleen al door Android-gebruikers is de app meer dan tienduizend keer gedownload. 

Ook nu nog toont de Almere App een verkeerde datum: het papier zou in een bepaalde straat op 17 februari worden opgehaald, terwijl dat volgens de nieuwe kalender pas op woensdag 26 februari gebeurt. 

"Ik maak gebruik van de Almere app en die gaf mij zondagavond aan dat de papierbak naar buiten mocht" schrijft deze Twitter-gebruiker als reactie op de gemeente. Deze verwijst haar vervolgens naar de nieuwe app. 

Gemeente belooft toch te legen 

Een oplettende lezer uit de Literatuurwijk appt Omroep Flevoland: "Niemand heeft hier een brief ontvangen. Na een intensieve chatsessie met de gemeente Almere komen zij vandaag de papiercontainers legen. Je zou toch denken dat deze verandering per brief aangekondigd moet worden? Ik kijk nooit op de site van de gemeente en ook niet in een app. En blijkbaar meerdere bewoners met mij, want de hele wijk staat vol containers."

Correcte apps en oplossingen 

Almeerders doen er dus goed aan hun informatiebronnen te updaten. Apps die op dit moment de correctie informatie geven zijn de officiële Almere Afval App (Android en Apple) en de HVC-applicatie (Apple en Android). Ook kan de afvalkalender gedownload worden in de digitale agenda van Almere.

Onze Ambassadeurs