Aantal meldingen overlast door daklozen neemt af

Geschreven door Redactie

Hoewel de politie landelijk steeds meer meldingen krijgt over overlast door daklozen, neemt het aantal meldingen in Flevoland en Drenthe juist af.

Dat blijkt uit politiecijfers die door dataplatform LocalFocus zijn geanalyseerd.  

Landelijk nam het aantal meldingen tussen 2018 en 2019 met bijna 18 procent toe. In Drenthe daalde dit met 15 procent en in Flevoland met bijna 14 procent. Waren er in Flevoland in 2018 nog 413 meldingen, het jaar erop waren het er 356. In Almere kwamen de meeste klachten binnen, namelijk 222. Daarna komt Lelystad met 61. Op Urk waren het er slechts 4.  

Trendbreuk 

Het is overigens voor het eerst sinds 2015 dat er een daling te zien is in Flevoland. Daarvoor steeg het aantal meldingen juist ieder jaar. Er is dus sprake van een trendbreuk. 

 

Volgens de politie gaat het in de cijfers over (kwetsbare) mensen zonder vaste woon-en verblijfplaats die slapen/verblijven op plekken waar dat opvalt of waar dat overlast veroorzaakt. Vaak zou er sprake zijn van meerdere problemen. ''Bijvoorbeeld een verslaafde zonder eigen huis die zo nu en dan betrapt wordt op een kleine winkeldiefstal en zich dan luidruchtig verzet tegen zijn aanhouding'', aldus politiewoordvoerder Mireille Beentjes. 

Andere opvallende uitkomsten 

Uit de analyse van het dataplatform blijkt dat het aantal meldingen de afgelopen vijf jaar in Amsterdam verachtvoudigde en uit Den Haag kwamen zes keer zo veel klachten. Afgezet tegen het aantal inwoners voert Alkmaar de lijst aan met 48 meldingen per 10.000 inwoners. In Almere is dat bijvoorbeeld 10.7 en op Urk 1.9. Het landelijk gemiddelde is 13. 

Onze Ambassadeurs