Bevrijdingsfestival: minder grote artiesten om publiek weg te houden

Geschreven door Redactie

Het Flevolands Bevrijdingsfestival kiest er voor om geen 'grote' artiesten en bands te laten optreden, zodat er minder publiek komt naar het bevrijdingsfeest op 5 mei in Almere Stad. De organisatie neemt deze beslissing, omdat het tijdelijke festivalterrein van dit jaar te klein is. Populaire artiesten als Kensington of Ilse de Lange zouden te veel publiek trekken. 

Het festivalpodium staat dit jaar tussen het Almeerse stadhuis en de bibliotheek, met de achterkant naar het ziekenhuis. De organisatie verwacht dit jaar slechts 30.000 bezoekers over de gehele dag, terwijl op de oude locatie meer dan 100.000 bezoekers langskwamen. Het maximale aantal bezoekers dat tegelijk op het festivalterrein aan de Stadhuispromenade mag, is 6.000. Dit blijkt allemaal uit de vergunning die de organisatie heeft aangevraagd bij de gemeente. 

Helikopteract 

De 'minder grote' artiesten zijn bekend gemaakt door de organisatie. In de vergunningsaanvraag wordt gesproken over rapper Jonna Fraser en Andy Frasco. De laatste trad ook op in 2017 en 2018 en komt nu voor de derde keer op rij langs. 

Roel van Velzen sluit het festival af. De helikopteract is Kris Kross Amsterdam. Die groep bestaat uit dj’s die de afgelopen jaren enkele hits hebben gescoord en op nummer 1 stonden met het nummer 'Hij is van mij'. 

De organisatie houdt een slag om de arm als het gaat om de andere artiesten en komt nog deze maand met de definitieve 'line-up'.

Als het plein voor het podium vol is, dan kan er niemand meer bij en is er een wachtvak om binnen te komen. Dat wachtvak is op het Stadhuisplein. Daar zijn ook alle voorzieningen en informatiestands. Rondom het Stadhuisplein komen geen hekken, waardoor winkelend publiek ook van het nieuwe naar het oude deel van het centrum kan lopen. 

Geen medewerking 

Het Flevolands Bevrijdingsfestival was jarenlang op de Esplanade, het festivalterrein van de gemeente Almere. Dit plein wordt gerenoveerd en het festival moest op zoek naar een nieuwe locatie. Dat bleek niet gemakkelijk. De organisatie spreekt van een verplichte verhuizing. 

De gemeente wees het Odeonveld aan. Dit ligt in de Filmwijk achter het politiebureau en coffeeshop de Blowboot. Het festival vond de locatie ongeschikt, omdat de bestrating los kan worden gemaakt en er dan met de losgekomen stenen kan worden gegooid. De organisatie had de voorkeur voor het Lumièrepark in de Filmwijk, langs het Weerwater. De gemeente wilde de extra kosten van die locatie niet subsidiëren, waardoor er een streep ging door die mogelijkheid. Uitwijken naar het geschikte festivalterrein in Almere Buiten bleek geen optie. Uit de vergunningsaanvraag blijkt dat Almere City Marketing dreigde de subsidie in te trekken. Daarmee restte voor het festival niks anders dan de smalle strook tussen het stadhuis en de bibliotheek. 

Minder horecaomzet 

Het Flevolands Bevrijdingsfestival spreekt in de vergunningsaanvraag van een 'tussenjaar' en zegt het beste ervan te willen maken. Dat is extra zuur, omdat het dit jaar 75 jaar na de bevrijding is en dit extra wordt gevierd. Daarnaast is Bevrijdingsdag een nationale feestdag. In een lustrumjaar is iedereen daadwerkelijk vrij en dat is juist dit jaar. Minder bezoekers betekent ook een lagere horeca-omzet, waarschuwt het bestuur van het Flevolands Bevrijdingsfestival.  

Samenwerking met ondernemersvereniging 

Door intensief samen te werken met de Almeerse Ondernemers Vereniging, die zijn eigen bevrijdingsfeest viert op de Grote Markt, moet er toch een aantrekkelijk programma ontstaan. Die samenwerking is ook hard nodig, omdat het publiek over een goedgekeurde route moet worden geleid door het stadscentrum; de zogenaamde crowd control. 

Daarom wordt er ook gedacht om voor de bezoekers die met de trein komen iets te organiseren op het Stationsplein en om voor de bioscoop, het Forum, ook een klein podium neer te zetten. Het Flevolands Bevrijdingsfestival begint om 12:30 uur met een lokale band. Om iets voor middernacht is het feest officieel afgelopen, hoewel uit de vergunningsaanvraag blijkt dat de organisatie om 23:00 uur wil kunnen stoppen.