Schade rond jaarwisseling ruim 10.000 euro hoger

Geschreven door Redactie

De schade die rond de jaarwisseling in Almere door vandalisme is aangericht, valt ruim 10.000 euro hoger uit dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente. Ondanks dat spreekt de gemeente van een relatief rustige jaarwisseling. 

Volgens de gemeente waren er geen grote incidenten. De mist die met oud en nieuw in de stad hing, zorgde ervoor dat het rustiger was dan de andere jaren. Toch is er nog voor zo'n 90.000 euro aan schade aangericht. De schade is net als voorgaande jaren veroorzaakt door zeer zwaar en waarschijnlijk illegaal vuurwerk.  

Vuurwerkvrije zones  

De gemeente heeft de jaarwisseling uitgebreid geëvalueerd met onder andere het Flevolandschap, het dierenasiel en de politie. Daaruit kwam naar voren dat er geen incidenten in de vuurwerkvrije zones zijn geweest. Inwoners van die zones hebben onderling afgesproken geen vuurwerk af te steken, en dat ging bijna overal goed volgens de gemeente. Er is weinig tot geen overlast en schade geweest rondom die locaties.  

Andere gemeenten ook niet ontevreden 

In de rest van Flevoland verliep de jaarwisseling ook zonder grote incidenten. In Dronten werd er voor bijna 11.000 euro schade aangericht. Vooral afvalbakken werden daar vernield. Urk spreekt over een kostenpost van 5.000 euro. Daar werden vooral verkeersborden kapot gemaakt en werd er vuurwerk in rioolputten gegooid. In Lelystad kwam de schade ook op 5.000 euro uit. De gemeente spreekt van een rustige jaarwisseling en zegt niet ontevreden te zijn. 

Zeewolde kon geen specifiek bedrag noemen, maar zegt dat het aantal vernielingen in de lijn van voorgaande jaarwisselingen ligt. Ook in Noordoostpolder is het niet helemaal duidelijk hoeveel schade er rond de jaarwisseling is ontstaan. In totaal is er in de verschillende dorpen voor 15.000 euro aan schade gemeld, maar dat is over de hele kerstvakantie genomen. Volgens de gemeente is het een kleine toename ten opzichte van vorig jaar.

Onze krant nog niet ontvangen?