Canadese familie hoopt na 77 jaar op antwoorden bij berging bommenwerper

Geschreven door Redactie

Ze heeft er ruim 75 jaar op moeten wachten, maar de 93-jarige Edith McLeod hoopt snel antwoord te krijgen over het lot van haar vermiste broer. In de Tweede Wereldoorlog vloog de Canadese Harry Farrington als navigator op een Britse bommenwerper. 

Deze Short Stirling keerde niet terug na de missie. Sindsdien zijn Farrington en de rest van de bemanning als vermist opgegeven. Na de oorlog kreeg de familie een brief van het leger waarin staat dat niet verwacht wordt dat Harry Farrington gevonden wordt. Hij wordt doodverklaard, maar heeft geen graf.  

Maar binnenkort komt er duidelijkheid. Het toestel waarmee Farrington vloog, is mogelijk gevonden in het Markermeer. Op 30 maart begint de gemeente Almere en het ministerie van Defensie met de berging van het toestel. De ontdekkers van het wrak gaan er vanuit dat het de Short Stirling BK716 is. Het toestel waarmee Farrington vloog. 

"Je houdt altijd hoop, maar dat hoeft niet altijd uit te komen." 

— Edith McLeod, over haar vermiste broer 

Edith McLeod is 93 jaar oud en kan nog amper geloven dat haar broer mogelijk gevonden wordt. "Ik vermoedde wel dat hij was neergeschoten." Wat er precies is gebeurd, bleef een raadsel. Ze vindt het daarom geweldig dat de gemeente Almere het toestel gaat bergen. "Ik had nooit gedacht dat dit nog eens zou gebeuren." 

Altijd hoop gehouden 

In haar woning in Niagara Falls staan verschillende foto's en medailles van haar broer. Samen met haar dochter Fiona Williams bekijkt ze de herinneringen. Ook Fiona is erg onder de indruk van het nieuws dat haar oom mogelijk gevonden wordt.  

Edith McLeod heeft altijd gehoopt om een antwoord te krijgen. "Je houdt altijd hoop, maar dat hoeft niet altijd uit te komen. Maar hoop moet je altijd houden." 

Berging 

Defensie haalt de wrakstukken die in het Markermeer zijn gevonden boven water. De gevonden brokstukken worden schoongemaakt en de stoffelijke resten en persoonlijke spullen worden uit het wrak gehaald. Defensie gaat alle stoffelijke resten identificeren. Het bergen van het toestel neemt ongeveer een maand in beslag. Hoe lang het duurt voordat de lichamen zijn geïdentificeerd, weet de gemeente Almere niet. 

Onze Ambassadeurs