Huisartsen maken geldzorgen bij patiënten bespreekbaar
Sinds deze maand is in verschillende gezondheidscentra van Zorggroep Almere een project van start gegaan waarbij huisartsen en praktijkondersteuners met patiënten over geldzorgen in gesprek gaan. In Almere zijn naar schatting 12.000 mensen die leven in armoede of met schulden. Met dit project wordt geprobeerd een deel van deze mensen in een vroeger stadium te helpen.
Uit internationaal onderzoek blijkt dat er vaak een verband is tussen geldzorgen en rugklachten of overgewicht. Tegelijkertijd wachten mensen soms wel drie tot vijf jaar met het zoeken naar hulp. Schaamte is dan een reden voor mensen om hun geldzorgen niet met anderen te delen. Wel komen ze bij de huisarts met gezondheidsklachten. Die kan signalen herkennen die wijzen op geldzorgen en het gesprek aangaan over iemands financiële situatie, zo is de gedachte achter het project.
Met flyers in de wachtkamer en een toegankelijk doorverwijs-traject wordt de drempel nu voor patiënten en huisartsen verlaagd om geldzorgen te bespreken. Het project loopt nog zo'n drie maanden, daarna wordt gekeken naar de effecten. Mocht het project een succes zijn, dan zal het mogelijk op landelijk niveau worden ingevoerd.