Eerste Flevolandse aangifte tegen corona-carnavalslied

Geschreven door Redactie

Ook Chinese Nederlanders in Flevoland voelen zich beledigd door het lied 'Voorkomen is beter dan Chinezen'.

Het lied werd rond carnaval uitgezonden door diskjockey Lex Gaarthuis op Radio 10. Tot dinsdagavond was er in Flevoland nog geen aangifte gedaan tegen de dj. Daar komt verandering in, want ondernemer Tiko Hu uit Almere gaat aangifte doen.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een bijeenkomst die door het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland werd georganiseerd in de Nieuwe Bibliotheek in Almere. De bijeenkomst was bedoeld om met Chinese Nederlanders te praten over hun ervaringen na de uitbraak van het coronavirus in China.

In het lied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ worden discriminerende termen gebruikt als ‘stink-Chinezen’. Ook wordt opgeroepen om geen Chinese gerechten meer te eten. Het lied was volgens Gaarthuis bedoeld als satire, maar na de afwijzende reacties boden zowel hij als Radio 10 excuses aan. Ondernemer Tiko Hu uit Almere is verbijsterd en geschokt. "Het is een belediging voor de Chinese gemeenschap", zegt Hu. "Ik hoorde net van de politie dat in Flevoland nog niemand aangifte gedaan heeft dus dan word ik de eerste."

Documentairemaker Julie NG, die zelf ook Chinese roots heeft maar in Nederland geboren is, kan zich de woede voorstellen. Ze kan de lol niet inzien van het liedje. "Mensen moeten gewoon beter nadenken. Dit is geen grapje, dit is gewoon racisme."


Onze Ambassadeurs