Statenleden bijgepraat over coronavirus
Flevolandse Statenleden zijn woensdagmiddag bijgepraat over de stand van zaken rond het coronavirus.
De sessie was al ruim van tevoren gepland en vond plaats nog voordat bekend werd dat in Zeewolde de eerste Flevolandse coronabesmetting is vastgesteld.
Het was commissaris van de Koning Leen Verbeek die de bijeenkomst leidde. Naast hem zat Herman Fortuin, de medisch directeur van de Flevolandse GGD. Fortuin gaf aan dat in Flevoland niet op eigen houtje allerlei maatregelen worden bedacht, maar dat het landelijke beleid wordt gevolgd. Het zijn het RIVM en minister Bruins die daarin leidend zijn.
De corona-uitbraak verschilt volgens Fortuin niet heel erg met de uitbraak van de reguliere griep. "De griepepidemie die treft elke winter heel Nederland. Met als gevolg dat vele mensen ziek worden en ook vele mensen daaraan overlijden. Dat heeft nooit de aandacht zoals we die nu kennen voor de corona-uitbraak. Alleen het virus is wat anders, omdat het virus nieuw is voor de mens."
Na het verhaal van de GGD was er gelegenheid voor een vragenronde. Dat leverde een gevarieerd beeld op. Paul van der Starre van 50 Plus merkte op dat hij gisteren op tv de directeur van het RIVM handen zag schudden terwijl gezegd wordt dat dit besmettingen kan overbrengen.
"Wij hebben net ook handen geschud", antwoordde Fortuin. Een persoon wordt pas besmettelijk op het moment dat hij ziek is, zo vertelde de GGD-directeur. "Dus iemand moet eerst verschijnselen hebben zoals koorts, verkoudheid, of hoesten voordat hij het virus kan overgeven."
Dat neemt volgens Fortuin niet weg dat het altijd verstandig is om voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. "Baat het niet dan schaadt het niet. Dus in principe is het wel handig om geen handen te schudden."
Arif Khedoe van DENK zei te hebben gehoord dat het effect van desinfecterende handgel afneemt naarmate je dit vaker gebruikt. "Klopt dat ook?", zo vroeg hij aan de GGD-directeur. "Dat is mij niet bekend", was zijn reactie.
GroenLinks-Statenlid Hicham Ismaili Alaoui richtte zich tijdens de sessie niet alleen tot de GGD, maar ook tot commissaris van de Koning Leen Verbeek. Hij vroeg waakzaamheid voor situaties waarbij racistische opmerkingen worden gemaakt richting mensen met een Aziatische achtergrond. Het feit dat het virus uit China is overgekomen zorgt ervoor dat zij soms te maken krijgen met beledigingen.
Verbeek zegt dat beeld te herkennen. Hij vertelde dat zijn eigen kleindochter op school is uitgescholden omdat ze een broer heeft die in Hongkong woont. "Zo idioot wordt het dan."
De commissaris van de Koning vroeg tenslotte aandacht voor de gevaren van nepnieuws rond het coronavirus. "Ook op dit onderwerp is verbazend veel fake news in omloop. Tot aan filmpjes van mensen die dood neervallen op straat. Neem maar van mij aan: dat gebeurt echt niet. Ook niet in China. Maar er zijn mensen die er plezier in hebben om paniek te zaaien."
Verbeek riep de Statenleden op om richting personen in hun omgeving het juist bij de feiten te houden. "Ga niet zelf fantaseren en ga niet achter allerlei wilde verhalen aan. Hou het bij het heldere verhaal zoals wij dat hier ook vertellen."