Almere één van de goedkoopste terrassteden van Nederland

Geschreven door Redactie

Met dit warme weer vinden veel Nederlanders verkoeling aan het strand, maar ook op het terras. Uit jaarlijks onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners blijkt dat Amsterdam wederom de duurste terrasstad is van Nederland.

Almere daarentegen valt onder de goedkoopste steden.  

In de hoofdstad van Nederland betaal je voor een rondje (bestaande uit twee koffie, twee fris, twee bier en twee glazen rosé) gemiddeld 24,25 euro. In Zwolle ben je het goedkoopst uit. Daar betaal je voor hetzelfde rondje 21 euro, blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek.

Onderzochte steden

De organisatie doet ieder jaar een steekproef waarmee het de prijs van een rondje op een terras in de 21 grootste steden analyseert. In alle onderzochte steden zijn terrasgangers meer kwijt dan vorig jaar. Gemiddeld zijn de eerdergenoemde acht drankjes 2,2 procent duurder dan in 2016. Dat terwijl de jaarinflatie over 2016 volgens CBS-cijfers slechts 0,3 procent was - een historisch laagterecord. 


De prijsstijging komt volgens de onderzoekers voornamelijk door stijgende personeelskosten. Schaarste van personeel stuwt de kosten op, wat doorberekend wordt aan de klant, zo laat Van Spronsen & Partners weten. Volgens Van Spronsen & Partners zijn de inkoopprijzen van bijvoorbeeld bier de afgelopen jaren ook flink gestegen, maar niet volledig doorberekend aan de Nederlandse consument. Zo steeg de inkoopprijs van bier het afgelopen jaar met zo'n 3,7 procent, terwijl een fluitje in de horeca gemiddeld 2,1 procent meer kostte. 

Stijgers en dalers 

In Nijmegen stegen de prijzen dit jaar met 8,4 procent het hardst. Daardoor ligt de prijs van een rondje in de Gelderse plaats met 22,25 euro inmiddels net boven het landelijk gemiddelde. En dat terwijl Nijmegen in 2014 nog de goedkoopste terrasstad van Nederland was. Ook in Almere (+4,9 procent) en Den Haag (+4,3 procent) is een rondje nu flink duurder dan vorig jaar. In Eindhoven, Leiden en Tilburg stegen de prijzen dit jaar het minst hard.





Onze Ambassadeurs