500 telefoontjes naar GGD over COVID-19

Geschreven door Redactie

GGD Flevoland heeft afgelopen week 500 telefoontjes gehad over het coronavirus.

Dit staat in een brief waarmee de Flevolandse gemeenteraadsleden op de hoogte zijn gebracht van alles wat wordt gedaan in verband met de uitbraak van corona. De telefoontjes kwamen zowel van bezorgde burgers als van instanties en professionals.

Een week geleden werd de eerste besmetting met COVID-19 vastgesteld in onze provincie. Een dag later bleek in Almere ook een besmetting te zijn. Deze patiënt is inmiddels genezen.

Ondanks dat Flevoland de dans tot nu toe redelijk goed ontspringt, bereiden betrokken instanties zich voor op een grotere uitbraak. Alle bestuurders van zorginstellingen zijn bij elkaar geweest om te praten over knelpunten in de voortgang van zorg als er veel besmettingen komen. Het crisisteam van de GGD informeert onder meer zorginstellingen, scholen en kinderdagverblijven over de maatregelen die genomen kunnen worden.

De GGD Flevoland geeft verder aan dat het team Infectiebestrijding de vraag naar coronatests goed aankan en dat medische vragen van partners tot nu toe snel beantwoord kunnen worden.

Huisartsen in de provincie merken dat het aantal telefoontjes van verontruste mensen toeneemt als er nieuws is over besmettingen met corona. "Maar dat ebt ook snel weer weg. We kunnen het zeker nog wel aan", zegt een woordvoerder van de Zorggroep Almere. "Ons eigen crisisteam, waarbij ook vrijgevestigde huisartsen zijn aangesloten, overlegt één keer per week om verschillende zaken in verband met COVID-19 te bespreken. Tussendoor is er ook geregeld contact. Er is onder patiënten geen sprake van paniek of onhoudbare situaties."

Bij een huisartsenpraktijk in Zeewolde krijgen patiënten die bellen een bandje te horen waarop wordt gevraagd om met het RIVM te bellen als er vragen zijn over het coronavirus. Dit om de wachttijd niet te ver op te laten lopen. Volgens de assistente is er verder niet veel te merken van het virus: "We krijgen nog steeds wel een paar telefoontjes, maar dat loopt echt niet de spuigaten uit. Vandaag heeft een oudere man zijn afspraak voor fysiotherapie afgezegd, omdat hij bang is besmet te raken. Maar dat is wel een uitzondering".

Om verspreiding van het virus tegen te gaan adviseert het RIVM om in je elleboog te hoesten en niezen. Het zogeheten 'vleermuishoesten'.

Bij het St Jansdal ziekenhuis in Lelystad is voldoende ruimte om in het geval van een corona-epidemie een flink aantal besmette patiënten te behandelen. "We kunnen isolatieruimtes maken waar we patiënten in quarantaine kunnen behandelen. Het probleem is dat we niet voldoende personeel hebben om die extra zorg te kunnen leveren, zeker niet als er door een uitbraak ook zorgpersoneel ziek wordt", laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten.

Op verschillende plekken waar meer mensen tegelijk bij elkaar komen, worden maatregelen getroffen om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Bij de Baitul Afiyat moskee van de Ahmadiyya-gemeenschap in Almere Poort zijn sinds het vrijdaggebed van afgelopen week nieuwe maatregelen van kracht. Er worden geen handen meer geschud, moslims die ziek zijn mogen niet naar de moskee komen en handen en neus moeten vaak met stromend water worden gewassen. "We volgen de adviezen die door de overheid worden opgelegd. De moskeegangers hebben daar geen moeite mee, want niemand wil bijdragen aan een mogelijke verdere verspreiding van het coronavirus", zegt imam Safeer Siddiqui.

Onze Ambassadeurs