Amir Absalem: ‘Moderne back heel interessant’

Geschreven door Redactie

Mee opkomen langs de lijn, vol de duels aangaan en vechten voor de punten. Amir Absalem doet het graag. De 22-jarige linksback is een echte strijder. De basis daartoe legde hij op verschillende pleintjes in Rotterdam, de stad waar hij grotendeels opgroeide. ,,Op straat leer je zo ongelofelijk veel. Al die ervaringen hebben mij gemaakt tot de voetballer die ik nu ben.” 

Absalem straalt uit dat hij geniet van het spelletje. Wanneer hij op het veld staat, maar ook wanneer hij over voetbal praat. Het liefst is hij er voortdurend mee bezig. De verdediger baalde dan ook van de wedstrijd tegen FC Den Bosch, toen hij door een schorsing niet in actie kon komen. ,,Ik moest vanaf de tribune toekijken. Dat is voor mijn gevoel veel spannender, want je kunt het team niet helpen. Niks voor mij”, lacht hij. 

‘Meters maken’ 

Het is tekenend voor de instelling van de linksback. Hij wil altijd spelen en belangrijk zijn voor de ploeg. Dat was ook de reden dat hij in de winterstop besloot om op huurbasis de overstap te maken van FC Groningen naar Almere City FC. ,,Het seizoen begon goed voor mij bij FC Groningen. De eerste vijf of zes wedstrijden heb ik allemaal gespeeld, maar daarna besloot de trainer een andere keuze te maken”, legt Absalem uit. 

,,Op mijn positie had ik concurrentie van eerst Django Warmerdam en later Bart van Hintum. De trainer gaf aan dat hij zijn keuze maakte op basis van ervaring. Dat is zijn goed recht, maar ik wil graag meters maken. De periode daarna was dan ook vervelend voor mij. Je gaat twijfelen waar je het voor doet. In Almere heb ik weer volop plezier in het voetbal. Ik heb het ontzettend naar mijn zin en ben blij dat ik al veel minuten heb mogen maken. Voor mijn gevoel is dit de juiste stap om mezelf verder te ontwikkelen.” 

Schoppen ontwijken op straat 

Dat hij wilde slagen als profvoetballer wist Absalem al op jonge leeftijd. Thuis draaide alles immers om voetbal, voetbal en nog eens voetbal. ,,Ik kom uit een gezin met vier broers. Eentje is er inmiddels helaas overleden, maar wanneer ik thuis kwam van school werd ik door hen altijd meegenomen naar de pleintjes. Zij hadden oudere vrienden. Dat maakte het voetballen voor mij lastiger, maar ik ben de uitdaging nooit uit de weg gegaan. Als klein jochie kreeg ik best wat schoppen te verwerken. Daar groei je echter in mee en je leert ze steeds beter te ontwijken. Dat heeft mij echt geholpen. Ik ben niet snel bang voor een duel.” 

De Mullepier was de Eredivisie van het straatvoetbal’ 

Hoewel hij opgroeide in Rotterdam-Oost, voetbalde Absalem vooral op de pleintjes in Zuid en West. ,,Daar waren namelijk meer jongens op straat te vinden en lag het niveau hoger”, verklaart hij. ,,Vooral op de ‘Mullepier’ was het genieten. Ik omschrijf dat plein altijd als de Eredivisie van het straatvoetbal. Er kwamen veel jongens met potentie. Verloor je een wedstrijd, dan kon je zomaar een uur langs de lijn staan toe te kijken. Maar als je won, dan mocht je blijven staan. Dat was dan ook het doel van iedereen. De uren vlogen daar voorbij. Voor je het wist was het tien uur, gingen de lichten aan en moest je naar huis.” 

Als het aan Absalem ligt, moet ieder kind lekker buiten spelen en een balletje trappen. ,,Dat blijft het mooiste wat er is. Op straat leg je de basis voor je techniek. Ik merkte al snel dat ik in mijn buurt één van de betere was. Dus ging ik op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zo word je beter.” 

Ontwikkelen 

Via Swift Boys, Excelsior, de Feyenoord-jeugd (elf jaar) en FC Groningen, belandde Absalem afgelopen winter in het Yanmar Stadion. Ook nu nog heeft hij als doel om iedere dag beter te worden. ,,Ik vind de moderne back heel interessant. Dat is immers een speler die ook aanvallend zijn bijdrage levert. Dat ligt mij wel en ik wil mezelf daarin verder ontwikkelen. Voor mijn gevoel maak ik stappen. Ik probeer mijn verdedigende kwaliteiten verder te verbeteren en ik leer van elke situatie. Bijvoorbeeld het defensief coachen.” 

Marokko 

Zijn ontwikkeling blijft niet onopgemerkt, want Absalem behoort tot de voorselectie van de nationale ploeg van Marokko. ,,Dat voelt geweldig. Het maakt mijzelf en ook mijn familie trots. Er staan weliswaar 49 spelers op de lijst, maar Marokko is een groot land, dat uit veel spelers kan kiezen. Dat ik tot de voorselectie behoor, geeft aan dat ze mij op de radar hebben. Dat is goed voor het zelfvertrouwen.” 

Coronamaatregelen 

Een dag na het interview maakt het kabinet de coronamaatregelen bekend en wordt duidelijk dat de competitie in ieder geval tot 6 april stil ligt. Uiteraard leeft bij iedereen de hoop dat geleidelijk de competitie op enig moment weer hervat kan worden. Uiteraard ook bij Absalem, die al sprak over zijn ambities voor de slotfase van het seizoen: ,,Vlammen in de vierde periode, want wij willen de play-offs in en strijden om promotie.”


Foto: Ron Baltus, www.sportshots.pro

Onze Ambassadeurs