Oud-Almeerder in Madrid: "het is net een spookstad"

Geschreven door Redactie

"Madrid is net een spookstad", vertelt oud-Almeerder Linda Schipper vanuit de hoofdstad van Spanje. Daar woont en werkt zij al jaren. Spanje is momenteel in volledige lockdown. Je mag alleen over straat als je naar je werk moet, je hond uitlaat of boodschappen moet doen. Als je je niet aan de regels houdt, riskeer je een flinke boete. 

Schipper moet nog dagelijks naar buiten omdat zij werkt bij zorginstelling Kinderwenscentrum Tambre; een fertiliteitskliniek. Om over straat te mogen, heeft Schipper een brief bij zich zodat ze kan bewijzen aan de politie dat dat gelegitimeerd is. Het werk bij Kinderwenscentrum Tambre gaat gewoon door tijdens de coronacrisis, al is het zoveel mogelijk op afstand. Op kantoor werken de medewerkers met handschoenen en mondkapjes om besmetting onderling te voorkomen.  

Spanje is na Italië de grootste coronabrandhaard in Europa. Volgens de laatste cijfers zijn er meer dan 2000 doden en meer dan 30.000 besmettingen. Midden in die brandhaard ligt Madrid. Die stad is het zwaarst getroffen. Er zijn meer dan tienduizend mensen die het coronavirus hebben.  

In de rij voor boodschappen 

Schipper vertelt verder dat mensen voor de supermarkt moeten wachten om naar binnen te mogen. Eén voor één worden mensen binnengelaten. Nadat de handen ontsmet zijn, mag er boodschappen gedaan worden. Lang houdbare producten en vlees zijn volgens Schipper schaars maar vers fruit en groenten zijn voldoende beschikbaar.  

Strenger handhaven 

De politie treedt steeds strenger op. Sinds vorige week is het bijvoorbeeld ook verboden om met meer dan één persoon in de auto te zitten. Dat komt volgens Schipper omdat na de eerste aankondiging van maatregelen alsnog veel Madrilenen in het weekend naar de kust vertrokken om daar te genieten van de zon. Nu worden de uitgangen van grote steden bewaakt door de politie om te voorkomen dat mensen erop uit trekken. De Spanjaarden nemen het nu veel serieuzer omdat het dodenaantal snel stijgt.  

De lockdown is in Spanje verlengd, tot zeker 11 april moeten alle Madrilenen zoveel mogelijk binnenblijven. 

Onze Ambassadeurs