Almeerder in Polen: hier gelden maatregelen tot 12 april

Geschreven door Redactie

In Polen gelden de beperkende maatregelen rond corona tot Pasen, 12 april. "Zodra er iets wordt aangekondigd, dan hoor ik dat via een Facebookgroep met Nederlanders en Nederlandstalige Polen," aldus Job de Jong, een Almeerder die nu 8 jaar in Krakau in Polen woont. 

Ook in Polen wordt geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven. "Je mag met maximaal twee personen buiten zijn en niet naar publieke gelegenheden, zoals parken. Auschwitz is hier dichtbij en dat is ook dicht." 

Verplichte quarantaine 

"Er zijn nu 150.000 mensen die net uit het buitenland terugkomen en die moeten in verplichte quarantaine. Die worden ook gecontroleerd. Mensen moeten dan via een speciale app inchecken waar ze zijn," zegt De Jong. 

"Het openbaar vervoer rijdt nog wel in Polen, maar slechts de helft van de zitplaatsen mogen gebruikt worden. In de supermarkt mogen niet teveel mensen tegelijk binnen en er zijn veel punten waar je je handen kunt desinfecteren met alcohol," vertelt De Jong. "Als je naar buiten gaat, moet je kunnen aantonen wat je gaat doen. Zoals naar de supermarkt gaan. Maar hoe je dat moet doen, is onduidelijk." 

Thuiswerken 

Job de Jong kan zelf thuiswerken, als IT consultant. "Maar mijn aanstaande schoonvader rijdt rond met sanitairproducten en die wordt niet vrijgesteld van zijn werk. Hij weet niet zo goed hoe hij daarmee moet omgaan."

Onze Ambassadeurs