Politie zoekt 'Aiyo' of 'Shai' voor pinfraude

Geschreven door Redactie

De politie is in Almere en omgeving op zoek naar een persoon die 'Aiyo' of 'Shai' heet, of die zo wordt genoemd. De man is volgens de politie mogelijk als tussenpersoon betrokken geweest bij fraude met mobiele pinautomaten. Volgens de politie heeft een groep oplichters weten te frauderen via zulke apparaten. Ze sloegen onder meer toe in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. 

De gezochte man uit Almere zou zogenoemde katvangers hebben geronseld. Bij de fraude is een supermarktketen voor tienduizenden euro's benadeeld. Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde dinsdag aandacht aan deze zaak. 

Hoe ging de fraude in zijn werk? 

Bezorgers van deze supermarktketen werden tijdens het rijden van hun route gebeld door iemand die zei dat hij van het hoofdkantoor was. De beller vertelde de bezorger dat hij het mobiele pinapparaat waarmee hij onderweg was moest omruilen. De bezorger sprak ergens (te goeder trouw) met hen af en ging vervolgens met een ander pinapparaat op pad. 

Als klanten hun boodschappen via dit nieuwe pinapparaat afrekenden, kwam het geld niet op de rekening van de supermarkt terecht, maar op de rekening van zogenoemde katvangers. Dit zijn mensen die hun pas en/of betaalrekening tijdelijk beschikbaar stellen aan criminelen. 

Veertien pinapparaten omgeruild 

Volgens de politie zijn vorig jaar in maart en april in totaal 14 van zulke apparaten omgewisseld en hebben vervolgens honderden klanten hun boodschappen afgerekend op de pinapparaten van de criminelen. 

Het geld kwam terecht op de rekeningen van katvangers en werd daar vervolgens snel door de criminelen vanaf gepind. In Opsporing Verzocht werden beelden getoond van mannen die met verschillende passen geld opnamen in Alphen aan den Rijn, Leiden en Den Haag. 

In de zaak is tot nu toe één verdachte opgepakt. Maar volgens de politie was de fraude zo goed georganiseerd dat er veel meer verdachten bij betrokken moeten zijn geweest. Zo beschikten de criminelen bijvoorbeeld over de contactgegevens en routes van bezorgers van de supermarkt. 

Vermoedelijk meer bedrijven benaderd 

De politie vermoedt dat meerdere bezorgers of bezorgdiensten met deze vorm van oplichting te maken hebben gehad. Gedupeerden wordt gevraagd zich te melden. 

De politie waarschuwde in Opsporing Verzocht bovendien om nooit je bankrekening of bankpas ter beschikking te stellen aan anderen. Wie dit doet, kan op een zwarte lijst van banken komen en kan zelfs worden vervolgd voor witwassen.