Overschot aan frietaardappelen dreigt

Geschreven door Redactie

Door de coronacrisis dreigt er een overschot aan frietaardappelen. De aardappeltelers maken zich grote zorgen en schreven een brandbrief aan het ministerie.

"We hebben het over ongeveer een miljoen ton aardappelen, dat komt ongeveer overeen met een oppervlakte van zo'n 40-duizend voetbalvelden aan aardappelen", rekent André Broeze voor. Hij is voorzitter van de aardappeltelerscommissie, die normaal gesproken frietaardappelen leveren aan de fabrieken van Aviko. "Die friet gaat naar de horeca, grote evenementen en bedrijfsrestaurants." Grote afnemers zijn bijvoorbeeld de bedrijfskantines van de Duitse automobielindustrie. "Daar eten tienduizenden werknemers minstens vier keer per week friet, en die fabrieken zitten op dit moment allemaal op slot."

Tachtig procent van de consumptie-aardappelen die geteeld worden in Flevoland, is bestemd voor de Europese frietindustrie. Als die niet gauw weer op gang komt, worden al deze aardappelen waardeloos. "We zijn met z’n allen aan het zoeken naar alternatieve bestemmingen. Dat kan veevoer zijn, maar dat levert nauwelijks wat op." Een enorme kapitaalsvernietiging ligt dus op de loer. "Ik denk niet dat akkerbouwbedrijven zomaar omvallen, maar een groot aantal telers zal liquiditeitsproblemen krijgen."

Onze Ambassadeurs