Almeerder in Bosnië: Pasen wordt dit jaar niet bij familie gevierd

Geschreven door Redactie

"Pasen wordt hier normaal uitbundig gevierd. Het is het belangrijkste feest van het jaar. Dan komen families bij elkaar. Dat kan dit jaar niet," dat zegt Almeerder Nick Teunissen vanuit Bosnië. Daar woont hij sinds een aantal jaar in een dorpje bij Sarajevo.  

"Bosnische Kroaten met een katholieke achtergrond willen bij hun familie in Bosnië zijn. Omdat ze een dubbel paspoort hebben kunnen ze nog de grens over. Maar de Bosnisch-Kroatische leider heeft opgeroepen vooral niet te komen en thuis te blijven," aldus Teunissen. 

Hij vertelt dat het erop lijkt dat mensen zich daaraan houden. "Als je het land in wilt, moet je twee weken in quarantaine bij de grens. Dan verblijf je in een legertent. Sommige mensen hadden dat al ingecalculeerd door eerder van huis te vertrekken." 

Repatriëring 

Gisteren is er een repatriëringsvlucht vanuit Amsterdam gekomen om gestrande Nederlanders op te halen. "Sommigen hebben er voor gekozen om niet mee te gaan, omdat het vliegtuig ook nog naar andere hoofdsteden in de Balkan zou gaan. Die zagen het niet zitten om city-hoppend in dat vliegtuig te zitten. Ik heb er persoonlijk ook niet voor gekozen om mee te gaan. Om nu op de kop af 25 jaar na het drama van Srebrenica als Nederlander te vertrekken uit Bosnië, dat wilde ik niet." 

Medische tests 

Bosnië heeft vier klinisch-medische centra waar corona-tests worden uitgevoerd. "De tests worden nu vervoerd met sportvliegtuigjes. We hebben hier een bergachtig landschap. Als je van Bihać in het noorden naar Sarajevo met de auto rijdt, ben je zeven uur onderweg."

Onze Ambassadeurs