Almeerder in Bosnië: weinig testcapaciteit voor burgers

Geschreven door Redactie

"Er blijft weinig testcapaciteit over voor burgers. Er zijn nu ook coronabesmettingen bij de special forces van de Bosnische politie, het zorgpersoneel en het leger," dat zegt Almeerder Nick Teunissen over Bosnië, waar hij sinds een aantal jaar woont. 

"Ze hebben 150.000 tests ingekocht, maar er kunnen maar 400 tests per dag gedaan worden. Als het leger, de zorg en de special forces dan ook nog prioriteit krijgen, blijft er weinig over voor de burgers." 

Relletje 

Er is in Bosnië een protocol ingesteld. Als je denkt dat je corona hebt, dan mag je niet zelf naar het ziekenhuis komen, maar moet je een speciaal nummer bellen. Je moet dan aan alle symptomen voldoen. Teunissen: "Een vooraanstaande Bosnische viroloog, die ook afgevaardigde was bij de WHO, had al die symptomen en belde het nummer, maar daar werd niets mee gedaan. Hij is overleden. Zijn collega's hebben toen 13 keer dat nummer gebeld en ook zij werden van het kastje naar de muur gestuurd. Nu is er een relletje ontstaan, want als het die mensen al kan overkomen, hoe moet het dan met ons, denken veel Bosniërs." 

Zorgpersoneel 

Bosnië heeft op dit moment volgens de WHO officieel 1167 besmettingen. "Dat lijkt misschien weinig, maar in alle ziekenhuizen is inmiddels personeel besmet. Daar komt bij dat alleen al in de hoofdstad Sarajevo zich nu meer dan 500 zorgmedewerkers ziek hebben gemeld. De vraag is hoeveel er echt ziek zijn. Veel zorgpersoneel is zelf bang om besmet te worden, onder meer omdat er veel te weinig beschermingsmiddelen zijn." 

Hoofdstad  

De hoofdstad Sarajevo staat onder leiding van twee verschillende autoriteiten: de Bosnische federatie en de Servische republiek. Zij houden er ieder hun eigen regels op na. "De grens tussen die twee loopt dwars door de stad en dwars door wijken. Zo kan het dus dat aan de ene kant van de wijk inwoners naar buiten mogen om te wandelen en dat aan de andere kant mensen binnen moeten blijven."

Onze Ambassadeurs