Landmacht geeft maaltijden weg in Haagse wijken

Geschreven door Redactie

Landmachtmilitairen koken vrijdag 24 april voor honderden inwoners van enkele Haagse wijken. De maaltijden zijn voor ouderen die vanwege het COVID-19-virus aan huis zijn gekluisterd en voor mensen die het niet zo breed hebben. 

De voeding was eigenlijk bedoeld voor militairen die op oefening zouden gaan. Maar alle trainingsprogramma’s werden afgelast om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Defensie besloot daarop een alternatieve bestemming te zoeken voor het eten. De stichting Achterban Werkt toonde belangstelling. Militairen bereiden het voedsel in zogenoemde mobiele satelliet keukens op de Frederikkazerne in Den Haag. Daarna worden de maaltijden op verschillende locaties afgeleverd. 

De stichting Achterban Werkt zet zich onder meer in om met Hagenaars in de wijk Mariahoeve buurtinitiatieven op te zetten. De stichting werkt samen met REAKT en buurtwinkel Bij Betje. 

REAKT biedt begeleiding bij onder meer het vinden van werk of bij het leiden van een gezonder leven. Bij Betje is een sociale ontmoetingsplek in Moerwijk, gestart door de winkeliers in de Betje Wolffstraat. 

De maaltijden worden voor de bereiding gekeurd door militaire keurmeesters. 

De militairen die zich inzetten voor de Hagenaars komen van een eenheid uit Stroe die verantwoordelijk voor onder meer de operationele catering van de krijgsmacht. 

Op de Frederikkazerne staan 4 mobiele satelliet keukens. Ze zijn ontworpen voor het opwarmen van bereide maaltijden (diepgevroren, vacuümverpakt of vers) en het koken in combi-steamer-ovens. De keukens zijn van 240 Dienstencompagnie van het Bevoorradings- en Transportcommando. Militairen bedienen de keukens, laden maaltijden in, brengen ze 24 april naar verschillende locaties en reiken ze uit. 

Vanuit een mobiele keuken zijn maaltijden voor 250 tot 500 personen te maken. 

 


  


Onze Ambassadeurs