Bomen gecontroleerd op gezondheid, conditie en veiligheid

Geschreven door Redactie

In Almere Muziekwijk is onrust ontstaan over mensen in oranje hesjes die rondlopen bij bomen in de wijk. Op Facebook vragen bewoners zich af wat die mensen doen. De bewoners gaan ervan uit dat de bomen gekapt gaan worden. Maar volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de mensen in hesjes ‘boominspecteurs’. Zij controleren de bomen op hun gezondheid, conditie en veiligheid.

Elke vier jaar krijgen alle straat- en laanbomen zo’n inspectie, die officieel een Visual Tree Assessment-controle heet. Dat laat de woordvoerder weten. Als er aanleiding toe is, worden de bomen zelfs jaarlijks geïnspecteerd. Dat gebeurt vanwege ziektes, zoals de essentaksterfte.

Bij zo’n controle letten de inspecteurs op dode of overbelaste takken, kijken ze of bomen ziek zijn en bepalen ze of een boom gesnoeid moet worden. Volgens de woordvoerder levert dat de gemeente zoveel werk op dat er het jaar rond wordt gecontroleerd.

De gemeente Almere laat weten niet zomaar bomen te kappen. Ook is niet alleen Almere druk met het groen. In Lelystad vinden vergelijkbare controles plaats.

Onze Ambassadeurs