'Klap voor ZZP-ers en flexwerkers komt hard aan'

Geschreven door Redactie

"De buffer van veel kleine zelfstandigen en flexwerkers is te laag. Een groot deel van de groep heeft maar 2500 euro spaargeld. En dat is te weinig om deze crisis te overleven." Dat zegt directievoorzitter Ferry Huurman van de Rabobank in Almere. 

In de stad zitten in vergelijking met de rest van Nederland veel ZZP-ers, MKB-ers en flexwerkers. "De klap komt dus echt hard aan. Je ziet dan steeds meer mensen uit deze groep in de financiële problemen komen. We krijgen dan ook meer aanvragen voor uitstel van de rente en aflossing van de hypotheek," vertelt Huurman. 

In samenwerking met de overheid onderzoekt de bank nog om uitstel van de afbetaling op te rekken tot 6 maanden. Het idee is dan dat de aflossingsachterstand uitgesmeerd kan worden over de resterende looptijd. Dat heeft echter een flink aantal fiscale aspecten. Die moeten eerst opgelost worden. 

Een andere te onderzoeken optie is dat een klant ook kan kiezen om zijn resterende lening te splitsen. Hierdoor hoeft de maximaal zes maanden achterstand niet per definitie te worden uitgesmeerd over de resterende looptijd. Dit kan ook apart binnen bijvoorbeeld vijf jaar worden afbetaald. Dit biedt meer mogelijkheden tot maatwerk, wat lucht geeft voor de betrokkenen. 

Woningmarkt nog steeds booming 

De woningmarkt loopt nog steeds goed in Almere. De woningmarkt in Almere is zo groot is dat de stad een koppositie inneemt op de landelijke hittekaart 2020. Dat betekent dat de stad te kampen heeft met hoge prijzen, veel woningverkopen, gecombineerd met een sterke groei van huishoudens. En dat merken ze bij de bank. Er komen nog steeds veel hypotheekaanvragen binnen. 

Onze Ambassadeurs