75 jaar vrijheid - Het leven van een levenslustige tiener tijdens de bezetting

Geschreven door Redactie

"Donderdag 5 november 1942. Ik heb de hoge leeftijd van 15 jaar. Ik ben begonnen mijn dagboek al mijn wetenswaardigheden toe te vertrouwen." Zo begint Miep Diesel haar oorlogsdagboek.

Ruim een jaar geleden kreeg Hilde van Garderen het oorlogsdagboek van haar moeder Miep Diesel in handen. Ze had in eerste instantie geen al te hoge verwachtingen. "Ik ben het gaan lezen, maar het waren heel andere verhalen dan ik dacht. Het ging echt over haar leven als jong meisje in een hele roerige tijd. Helemaal niet het saaie oorlogsdagboek dat ik eigenlijk verwacht had."

Een jaar geleden, tijdens de 4 mei herdenking voor kinderen, las Van Garderen een passage uit het dagboek voor. Daarop kreeg de wethouder en loco-burgemeester van Almere veel mooie reacties. Ook kwam ze in contact met plaatsgenoot en historicus Garrelt Verhoeven. Hij ging aan de slag, in eerste instantie om een goede bestemming voor het bijzondere dagboek te zoeken.

Mooi tijdsbeeld

Verhoeven vond het Noord-Hollands Archief in Haarlem, waar Miep Diesel woonde tijdens de oorlog, bereid het document op te nemen. "Maar toen ik het las, dacht ik al meteen: dit is eigenlijk veel te mooi om weg te stoppen in een depot alleen. Het is zo goed geschreven, geeft zo’n mooi beeld van het gewone leven tijdens de oorlog, dat ik vond dat we het als boek moesten publiceren."

Samen met zijn vrouw Hannah Leuvelink stelde Verhoeven ‘Bakvis in oorlogstijd’ samen, met een voorwoord van Hilde van Garderen en geïllustreerd met foto’s uit het familiearchief. De hoogbejaarde Miep Diesel werd zoveel mogelijk betrokken bij de uitgave. "Ze heeft gelukkig de drukproeven nog kunnen zien. Ze was heel trots op het boek", zo zegt haar dochter.

Eerste exemplaar

Begin april overleed Miep Diesel, op 93-jarige leeftijd. De presentatie van ‘haar’ boek maakte ze net niet meer mee. In haar naam overhandigde Hilde van Garderen afgelopen donderdag het originele dagboek aan Jos Wienen, burgemeester van Haarlem. Op zijn beurt reikte Wienen het eerste exemplaar van ‘Bakvis in oorlogstijd’ uit aan Van Garderen en haar dochter. "Op haar sterfbed heb ik nog tegen mijn moeder gezegd: mam, het komt er echt, het uitgegeven dagboek", aldus Van Garderen. "Ze leeft nu voort in het boek."

‘Bakvis in oorlogstijd, het dagboek van Miep Diesel’ is uitgegeven bij uitgeverij Boom in Amsterdam, mede in het kader van 75 jaar Vrijheid.