Bloedmaan goed te zien in Flevoland

Geschreven door Redactie

De rode bloedmaan was maandagmorgen in heel Flevoland goed te zien. Veel mensen waren vroeg opgestaan om de maansverduistering te zien, en plaatsten foto's op de social media.

Bij een maansverduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan. De maan komt dan in de schaduw van de aarde terecht. De rode kleur ontstaat doordat het rode licht van de zon door de dampkring van de aarde wordt omgebogen, en de maan wel bereikt.

De maansverduistering was dit keer extra bijzonder omdat het ook supermaan was; de maan staat op zijn allerdichtst bij de aarde. De baan van de maan is geen perfecte cirkel rond de aarde, waardoor de afstand tot de aarde steeds anders is. Tijdens supermaan lijkt het hemellichaam ongeveer 14% groter dan op de grootste afstand. De eerstvolgende maansverduistering in Nederland is in mei 2025. Voor de eerstvolgende superbloedwolfmaan is geduld nodig tot 2037.

Onze krant nog niet ontvangen?