Coronavirus: wat kun je doen om risico op besmetting te verkleinen?

Geschreven door Redactie

De eerste uitbraakfase van het coronavirus ligt achter ons. Er komt stap voor stap meer ruimte in het openbare leven. Op de website van de rijksoverheid staat een handig overzicht wat er vanaf een bepaalde datum weer kan. Naleving van de belangrijkste basisregels is met de versoepeling belangrijker dan ooit. We hebben een samenvatting voor je gemaakt:

Vermijd drukte.

Schud geen handen.

Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen. Reis zoveel mogelijk buiten de spits, vermijd drukke plekken en geef elkaar de ruimte.

Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand. Omdat deze afstand in trein, bus en metro niet altijd haalbaar is, wordt het dragen van een niet-medisch mondkapje in het openbaar vervoer per 1 juni verplicht.

Beperkt het contact met andere mensen.

Werk zo veel mogelijk vanuit huis.

Blijf thuis bij klachten en ontvang geen bezoek. Heb je last van benauwdheid en/of koorts? Dan blijven ook gezinsleden thuis.

Zorg dat je altijd 1,5 meter afstand kunt houden tot mensen die niet tot jouw huishouden behoren.

Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.

Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze meteen weg.

Was regelmatig je handen met water en zeep (minimaal 20 seconden per keer)

Hoe draag ik een mondkapje? 

In het openbaar vervoer is het moeilijk om je aan de anderhalve meter afstand te houden. Met een mondkapje wordt het risico verkleind dat je andere passagiers of ov-personeel besmet. Het doel is dus niet zozeer bescherming van jezelf, maar ánderen niet ziek maken. Goed gebruik van het mondkapje is wel essentieel. Een mondkapje is niet geschikt voor kinderen jonger dan drie jaar.

Was vooraf je handen met water en zeep.

Gebruik de touwtjes of elastieken om je mondkapje op zetten. Raak de binnenkant dus niet aan.

Zorg dat het kapje haarfijn aansluit op je gezicht en je neus en mond volledig bedekt. Met een kleine opening neemt de werking al af.

Zolang je hem draagt, moet je zo veel mogelijk van het mondkapje afblijven. Dus niet tussendoor het mondkapje op- en afzetten om te eten of te drinken. De buitenkant van het kapje kan besmet zijn geraakt.

Na gebruik was je eerst je handen met water en zeep.

Gebruik het mondkapje maximaal drie uur per uur keer.

Trek het kapje langs de achterkant van je hoofd er af. En gebruik weer alleen de touwtje of elastieken.

Is je mondkapje herbruikbaar? Bewaar hem dan zo steriel mogelijk totdat je hem in de wasmachine kunt stoppen. Bijvoorbeeld in een afgesloten zakje.

Een mondkapje van textiel was je op zestig graden voordat je het weer gebruikt. Gebruik geen wasverzachter.

Wel zo handig als je een paar nieuwe mondkapjes paraat hebt liggen. Wil je zelf een mondkapje maken? Bekijk dan de instructie van de Rijksoverheid.

Houd rekening met kwetsbare mensen

Iedereen ouder dan 70 en mensen met onderliggend lijden zijn extra kwetsbaar als zij ziek worden door het coronavirus. Op de website van het RIVM staat een lijst met alle medische condities die je extra kwetsbaar maken voor het virus.

Ken je een kwetsbaar persoon? Beperk dan fysiek contact met hem of haar en let extra goed op het bewaren van afstand. Ook als het gaat om familie of vrienden. Houd liever telefonisch of digitaal contact.

Sommige alleenwonende ouderen hebben weinig mensen om zich heen. Zij lopen het risico door de maatregelen sociaal geïsoleerd te raken. Om dit te voorkomen, kunnen deze personen 1 of 2 vaste personen aanwijzen die hen met enige regelmatig blijven bezoeken. Voorwaarde is wel dat de oudere gezond is en de persoon die op bezoek gaat ook. Tijdens het bezoek moeten de gezondheidsadviezen worden gevolgd, zoals het 1,5 meter afstand houden.

Wanneer moet ik mijn handen wassen?

Na niezen of hoesten

Als je zorgt voor zieken

Voor, tijdens en na het bereiden van eten

Bij het op- en afdoen van je mondkapje

Voor het eten

Na toiletbezoek

Als je handen zichtbaar vies zijn

Als je een dier of dierlijk afval hebt aangeraakt

Onze Ambassadeurs