Basisscholen en bso mogen 8 juni weer volledig open

Geschreven door Redactie

De basisscholen mogen op 8 juni weer volledig open. Dat zei premier Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie. Op dezelfde dag als de basisscholen gaat ook de buitenschoolse opvang (bso) weer helemaal open.

Vanaf 2 juni kunnen kinderen weer naar de middelbare school. Rutte zei dat het de bedoeling is dat alle leerlingen van het voortgezet onderwijs fysiek les krijgen. "Niet alleen een mentoruurtje."

Hij benadrukte dat het belangrijk is dat scholieren met de fiets of lopend naar school gaan om het openbaar vervoer te ontlasten. Als leerlingen van ver komen moeten middelbare scholen zelf vervoer regelen.

Op 15 juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs (hbo en universiteiten) weer beperkt starten met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.

Personeel telt niet mee in 30-personenregel

Medewerkers van restaurants, bioscopen en theaters tellen niet mee in het maximumaantal van 30 mensen dat vanaf juni binnen aanwezig mag zijn. Premier Rutte zegt dat het eerdere plan, waarbij de medewerkers wel meetelden, niet goed uitvoerbaar is.

Voor bioscopen en theaters geldt de 30-personenregel per zaal. Een bioscoop met zes zalen kan dus 180 bezoekers ontvangen, mits ze 1,5 meter afstand kunnen houden. Het aantal bezoekers van een museum wordt afhankelijk van het beschikbare aantal vierkante meters.

Meer verpleeghuizen mogen bezoek ontvangen

Vanaf 25 mei mogen meer verpleeghuizen weer bezoek ontvangen. Iedereen die "er klaar voor is en voorbereid is", kan de deuren beperkt openzetten voor bezoek, zegt minister Hugo de Jonge. Alleen als er geen besmetting is in het verpleeghuis, mag elke bewoner één bezoeker ontvangen. Uiterlijk 15 juni moeten alle instellingen weer "een vorm van" bezoek kunnen ontvangen.

Bij Hof van Smeden in Emmeloord was bezoek sinds vorige week al mogelijk. Het woonzorgcentrum was uitgekozen als Flevolandse proeflocatie voor het versoepelen van de bezoekregeling.

Iedereen mag testen vanaf 1 juni

Zoals het nu lijkt mag vanaf 1 juni iedereen met coronaklachten zich laten testen. Dit kan direct bij de lokale GGD. De persoon met klachten hoeft niet meer langs de huisarts. Aanmelding gebeurt via een landelijk telefoonnummer, kondigde zorgminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan.

Boete van 95 euro bij niet dragen mondkapje in ov

Het openbaar vervoer rijdt volgende maand weer met een normale dienstregeling, maar nog wel met 40 procent van de capaciteit. Mensen mogen alleen met het ov reizen als dat noodzakelijk is.

Als reizigers vanaf 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen ze een boete van 95 euro krijgen. Vanaf die dag is het reizen met een mondkapje verplicht.

Groepen mogen weer buiten samenkomen

Het verbod op groepsvorming in de open lucht vervalt. Mensen mogen buiten weer samenkomen als ze anderhalve meter afstand houden. Daarbij geldt geen maximale groepsgrootte meer.

Ook de beperking van bezoek in huis tot maximaal drie personen vervalt. Het dringende advies blijft wel om anderhalve meter afstand aan te houden, ook in de tuin en op het balkon.

Binnenkort meer duidelijkheid over vakanties

Het kabinet hoopt binnenkort meer duidelijkheid te kunnen geven over de zomervakantie. Maar premier Mark Rutte kon nog niet zeggen of de mogelijkheid om op vakantie te gaan nu denkbaar is. "We kijken heel precies hoe het zit met de vakantieperiode."

Op dit moment geldt voor de hele wereld code oranje. Dat betekent dat mensen alleen moeten reizen naar het buitenland als dat noodzakelijk is.

Onze Ambassadeurs