Lelystadse in Duitsland geeft tip: doe mondkapjes in de oven

Geschreven door Redactie

"Doe je mondkapjes in de oven na gebruik. Op maximaal 100 graden en dan 20 minuten. Dan hoef je ze niet elke keer te wassen." Die tip geeft Marlene Sollie. Zij komt uit Lelystad, maar woont voor een paar jaar in Wilhemshaven in Duitsland met haar man.

Sollie heeft een herbruikbaar kapje gekocht. "Volgens mij helpen die vier lagen stof beter, dan zo'n dun wegwerpkapje. Je moet die alleen wel na elk gebruik wassen, maar ik doe 'm dus in de oven. Als ik die toch aan heb voor het eten, dan kan het kapje er daarna mooi in. Wegwerpkapjes kosten hier trouwens 33 euro voor 50 stuks en die moet je dus steeds na gebruik weggooien."

Mondkapjes zijn in Duitsland verplicht in de winkels en in het openbaar vervoer. "Ik ga niet elke dag naar de winkel, want het is heel vervelend ademen door zo'n kapje. Je ademt je eigen lucht weer in. Dat is warm en voelt benauwd", aldus Sollie.

Uit eten

Net als in Nederland is in Duitsland een aantal corona-maatregelen versoepeld. "De kappers zijn weer open. Ik kon pas een afspraak maken voor later deze week", vertelt Sollie. "De restaurants zijn vanaf vandaag weer open. Mijn man en ik gaan komend weekend. We hebben met onszelf afgesproken dat we, zolang we in het buitenland zijn, één keer per week uit eten mogen. Dat is hier ook een stuk goedkoper dan in Nederland."

Sollies man werkt in de haven van Wilhelmshaven aan pilots voor nieuwe ontwikkelingen. Het paar woont nu drie jaar in Duitsland en vertrekt over een half jaar naar Denemarken voor een nieuw project in een haven daar. "Als we samen willen zijn, en dat willen we, dan kan ik mijn beroep niet uitoefenen, maar ik heb andere bezigheden gevonden. Ik doe aan mozaïeken en ik schilder. De mozaïeken zijn alleen moeilijk mee te nemen. Ik ben nu ook aan het breien. Dat vind ik wel minder leuk, maar dat kan ik wel makkelijk meenemen."

Onze Ambassadeurs