Peiling: merendeel Almeerders wil stoppen met de Floriade

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere moet besluiten om te stoppen met het organiseren van de Floriade in 2022. Dat vindt het merendeel van de mensen die heeft meegedaan aan een opiniepeiling die is uitgevoerd in opdracht van Omroep Flevoland. Het bureau Almere Marktonderzoek Advies (AMA) peilde afgelopen week onder ruim 4600 Almeerders over het onderwerp.

Van de ondervraagden zegt 56,8 procent dat stoppen de beste optie is. 27,4 procent kiest voor doorgaan en 14,2 procent kiest voor uitstel van het evenement.

Wat gaat de gemeenteraad doen?

De vraag 'Wat te doen met de Floriade?' is actueel sinds het uitbreken van de coronacrisis. Voor het college van B en W en de gemeenteraad was dat aanleiding om onderzoek te doen naar de drie mogelijke scenario's. Het college van B en W spreekt naar verwachting deze week zijn voorkeur uit. Het is vervolgens aan de gemeenteraad om de knoop definitief door te hakken.

Beeld verschoven van positief naar negatief

Uit de opiniepeiling blijkt dat Almeerders nu anders tegen de Floriade aankijken dan een aantal jaar geleden. 38,8 procent van de ondervraagden zegt dat het evenement goed en nuttig is voor de stad. In 2015 stelde AMA diezelfde vraag en toen lag dat percentage met 62 procent een stuk hoger.

Prijskaartje

De totale kosten die de gemeente Almere nu al kwijt is aan de Floriade zijn begroot op 57 miljoen euro. Stoppen kost tussen de 2,4 en 10,7 miljoen extra, uitstel komt neer op een extra bedrag tussen de 16,2 en 32,7 miljoen. Doorgaan betekent 16,3 miljoen extra.


Nadat de ondervraagden de geschatte extra uitgaven kregen te zien die hangen aan doorgaan, uitstel of stoppen kiest 59,1 procent voor stoppen. Dat is slechts marginaal hoger ten opzichte van de 56,8 procent die aan het begin van de enquête al aangaf stoppen de beste optie te vinden.

Imagoschade?

In de discussies die de gemeenteraad afgelopen weken voerde over de Floriade kwam ook geregeld de term imagoschade voorbij. Sommige partijen vrezen dat stoppen van het evenement een negatief effect heeft op het imago van de stad. Almere staat erom bekend dat veel projecten die groots worden aangekondigd uiteindelijk niet van de grond komen. Voorbeelden daarvan zijn sportcomplex Omniworld, Het Kasteel en Icedôme.

De peiling laat echter zien dat de ondervraagden denken dat stoppen juist voordeliger is voor het imago van Almere stad dan doorgaan. Maar hoe dan ook ontstaat er imagoschade, zo denken de geënquêteerden.

Bovenstaande bedragen zijn niet in beton gegoten aangezien aan alle opties verschillende risico's kleven. Zo brengt stoppen juridische onzekerheid met zich mee en doorgaan zorgt ervoor dat er de komende twee jaar nog verschillende tegenvallers kunnen ontstaan.

Kosten lijken geen rol te spelen

Opvallend is dat het prijskaartje van stoppen of doorgaan voor veel van de ondervraagden geen rol speelt bij het maken van een keuze. Slechts een kwart van de mensen zegt dat de kosten van de verschillende scenario's van invloed zijn bij het uitspreken van een voorkeur.

Anderhalvemeter-Floriade?

Mochten de voorbereidingen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling gewoon doorgaan en de deuren van het terrein in april 2022 opengaan, dan bestaat er een kans dat corona ook dan nog een rol speelt. Afhankelijk van de beschikbaarheid van een vaccin kan het zo zijn dat er nog steeds afstandsregels gelden. 54,7 procent van de ondervraagden denkt dat corona in 2022 van invloed is op grote evenementen, 32,7 vermoedt van niet en 12,6 procent durft zich niet aan een voorspelling te wagen.

Wat te doen met het terrein?

Of de Floriade nou doorgaat of niet, op het terrein aan het Weerwater wordt na 2022 een woonwijk met de naam Hortus gebouwd. Grote vraag is nog hoe groot die wijk wordt. Er gaan geluiden op om het aantal van 660 geplande woningen fors te verhogen. Dit zou betekenen dat de gemeente meer aan de verkoop van bouwgrond kan verdienen.

10,2 procent van de ondervraagden ziet het liefst een dichtbevolkte woonwijk, iets dat dus veel geld kan opleveren. 29,6 procent wil echter een gebied overhouden dat zo groen als mogelijk is. Veruit het merendeel, 56,1 procent, zegt de middenweg te verkiezen. Namelijk een wijk waarbij groen en woningen met elkaar in balans zijn.

Onze Ambassadeurs