Oud-Almeerder in Bosnië: "Tweede coronagolf in Noord-Macedonië"
Noord-Macedonië heeft te maken een tweede golf coronagevallen. Dat vertelt oud-Almeerder Nick Teunissen vanuit Bosnië, waar hij sinds een paar jaar woont. Noord-Macedonië is een land op de Balkan, in de buurt van Bosnië.
"Er worden daar nu 100 nieuwe besmettingen per dag gemeten. De grenzen zijn hermetisch gesloten en er is meteen een complete lockdown ingesteld voor komend weekend. Waar de besmettingen vandaan komen weten we nog niet."
Grenzen
In Bosnië is een groot aantal coronamaatregelen inmiddels versoepeld, maar wat de situatie in Noord-Macedonië gaat betekenen voor Bosnië en wanneer de grenzen voor buitenlanders open gaan, is nog onbekend. "Het is nog onduidelijk wat er met de grenzen gaat gebeuren. Het lijkt erop dat ze hier eerst kijken wat andere landen gaan doen. Buitenlanders mogen nu niet naar binnen, alleen vanuit omringende landen wel", aldus Teunissen.
"Het ijkpunt voor het openen van de grenzen was 1 juni, maar dat ging stilletjes voorbij. Het volgende ijkpunt is 15 juni, maar dat zal waarschijnlijk ook moeilijk worden. We houden nu 1 juli in de gaten. De luchthavens zijn wel open, maar ja, hoe moet dat dan?"
Bestuur Bosnië onduidelijk
Hoe Bosnië nu wordt bestuurd, is onduidelijk. Minister-president Novalic van Bosnië werd vorige week in voorarrest geplaatst vanwege een corruptieschandaal. Daarbij waren 100 beademingsapparaten ingevoerd door een frambozenkweker die daar geen certificering voor had. De apparaten waren onbruikbaar voor de intensive cares waarvoor ze bedoeld waren en de openbare aanbesteding was omzeild. "Het voorarrest van de minister-president is niet verlengd. Hij is in staat van beschuldiging gesteld en heeft beperkingen opgelegd gekregen. Hij mag geen contact hebben met de andere verdachten in deze zaak, zoals zijn secretaresse en zijn stafchef. Er is dus een rare situatie ontstaan. Want hoe moet je dan je werk doen?", vraagt Teunissen zich af.
Normale leven terug
Het leven in Bosnië begint zijn normale loop te hernemen. "Als je in de stad, in een shoppingmall een kopje koffie drinkt, zijn er geen maatregelen. Je hoeft van de overheid ook geen mondkapje meer op. Maar als je dan even later boodschappen gaat doen, word je tegengehouden en moet je wel weer een mondkapje op. Dat is wel verwarrend."
"Wij zijn nog voorzichtig, maar je ziet mensen in café's hier weer schouder aan schouder, rug aan rug zitten. Bosnië is een out-going land. Het buitenleven is erg belangrijk. Dat wordt meteen weer opgepakt."