Theatergezelschappen gaan weer optreden

Geschreven door Redactie

Theatergezelschappen in de provincie gaan weer optreden. Door de coronacrisis waren theaters gesloten en moesten ze geplande voorstellingen afzeggen. Nu de verspreiding van het virus onder controle lijkt te zijn, worden langzaam maar zeker weer plannen gemaakt. 

Vis à Vis gaat vanaf 12 augustus weer optreden met de voorstelling ROBOT. Vanaf 12 augustus is de openluchtvoorstelling op het terrein aan het Almeerderstrand te zien. Ook de kaartverkoop is weer gestart.

De kaartverkoop van het evenement was stil gelegd in verband met de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Na flink puzzelen ziet Vis à Vis een mogelijkheid om de voorstelling weer op te voeren. Verschillende partners, fondsen en sponsoren dragen daaraan bij. Ook de gemeente Almere heeft meegedacht, met name op het gebied van veiligheid.

"In plaats van de gebruikelijke 750 bezoekers kunnen er nu 135 personen terecht voor de voorstelling", zegt een woordvoerder. "Dat er meer dan honderd bezoekers komen, mag omdat we in de categorie buitenactiviteiten vallen."

De voorstelling is dezelfde als die van vorig jaar, maar dan met wat aanpassingen. De rolstoeldans die erin zit, wordt op anderhalve meter afstand uitgevoerd. Daarvoor heeft het theatergezelschap een speciale oplossing bedacht.

Wie Deed Het?

Ook theatergezelschap Bonte Hond uit Almere gaat weer beginnen met een voorstelling. Hij heet 'Wie Deed Het?' en moet in september in première gaan in het Corrosia Theater in Almere. De voorstelling is speciaal voor kinderen en heeft als genre detective. "We hebben de regisseur gevraagd om de voorstelling corona-proof te maken", vertelt zakelijk directeur Roeland Dekkers opgewekt. Bij het repeteren en optreden wordt altijd voldoende afstand gehouden en de voorstelling moet geschikt zijn voor een klein publiek.

"We hebben er heel veel zin in. Als iets tijdens deze crisis is gebleken dan is het hoe belangrijk theater is. Het is een vorm van contact en die hebben we nodig als mens", vertelt Dekkers.

Tijdens de crisis heeft Bonte Hond niet stilgezeten. Zo is bijvoorbeeld aan de kunstenaars en artiesten gevraagd een online versie van hun voorstelling te maken. Een voorbeeld daarvan is een online musical voor de kinderen in groep 8.

Een Goed Jaar

"Suburbia klapt de laptop binnenkort dicht en gaat weer beginnen met echte optredens", zegt zakelijk directeur Jos van Hulst. Er ligt een plan om de voorstelling Judas voor te dragen in de Groene Kathedraal in Almere. Eerst moeten de gemeente Almere en Staatsbosbeheer nog akkoord gaan maar volgens Van Hulst lijken die erg positief over het idee.

Ook wordt er achter de schermen gewerkt aan een nieuwe voorstelling met de naam: Een Goed Jaar. Het gaat over een gezin dat de draad weer moet oppakken nadat de dochter doodziek is geweest door corona. 2 en 10 oktober wordt hij onder meer opgevoerd in het KAF in Almere.

De voorstelling is geheel coronabestendig, zo zegt Van Hulst. De artiesten houden op het podium genoeg afstand en het publiek wordt teruggebracht naar 100 personen. Dat zorgt wel voor het mislopen van inkomsten zegt Van Hulst. "Door het steunpakket vanuit het Rijk is het mogelijk om straks op te treden, daar zijn wij ontzettend dankbaar voor."

Onze Ambassadeurs