Winst grondbedrijf in spaarpot vanwege coronacrisis

Geschreven door Redactie

Het grondbedrijf van de gemeente Almere heeft vorig jaar ruim 30 miljoen euro winst gemaakt. Omdat nog onduidelijk is wat de gevolgen zijn van de coronacrisis op de woningmarkt, stopt het grondbedrijf dat geld voorlopig in eigen spaarpot. Pas als de plannen van de gemeente voor 2021 gepresenteerd worden, kijkt het grondbedrijf of daarvoor geld uit hun reservepot gehaald kan worden.

Het grondbedrijf heeft twee crisisscenario's gemaakt, mocht er een economische crisis uitbreken. "Een economische crisis leidt tot minder vertrouwen, lagere leencapaciteit en minder verhuisbewegingen. Dit zal er waarschijnlijk ook toe leiden dat, ondanks de huidige behoefte aan woningen, er minder afzet is van grond voor woningbouw. Mensen komen tot andere afwegingen of zijn niet langer in staat om een woning te kopen of te te huren", aldus het grondbedrijf.

In deze twee crisisscenario's wordt rekening gehouden met een verlies tussen 56 en 120 miljoen euro. Daarbij stelt het grondbedrijf wel dat de nog te realiseren omzet niet in de berekeningen is meegenomen. Een deel van de verliezen zegt het grondbedrijf zelf te kunnen opvangen, zeker als de winst over vorig jaar aan de eigen reserves wordt toegevoegd in plaats van uitgekeerd aan de gemeente Almere.

Onze Ambassadeurs