'Geen zonneparken en extra windmolens in IJsselmeergebied'

Geschreven door Redactie

In het IJsselmeergebied mogen geen zonneparken of extra windparken meer komen. Dat vinden Het Flevo-landschap en vijf andere natuurorganisaties. De organisaties hebben een brandbrief gestuurd aan het Bestuurlijk Platform IJsselmeergebied dat donderdag bijeenkomt. Lokale overheden spreken dan met het Rijk over de toekomst van het IJsselmeergebied.

In heel Nederland zijn de afgelopen tijd Regionale Energie Strategieën opgesteld. Dertig regio's beschrijven daarin hoe ze de komende jaren willen overstappen op duurzame energiebronnen. De natuurorganisaties vinden het zorgelijk dat maar liefst zeven van deze regio's afzonderlijk het IJsselmeergebied noemen als mogelijke plek voor meer wind- en zonne-energie.

Ongeschikt

Volgens de natuurorganisaties is het IJsselmeergebied vanwege zijn Natura 2000-status absoluut ongeschikt voor grootschalige opwekking van energie. Zij vinden dat alternatieven beter moeten worden onderzocht. Zo zouden zonnepanelen bijvoorbeeld beter kunnen komen op daken, gevels en geluidswallen en stroken langs snelwegen.

De Europese Habitatrichtlijn bepaalt dat verslechtering van natuurwaarden in Natura 2000-gebieden moet worden voorkomen. Activiteiten mogen niet worden toegestaan als ze negatieve effecten hebben op dieren en leefgebieden.

'Belangrijk leefgebied gaat verloren'

Met de aanleg van windparken in het IJsselmeergebied gaat er volgens de organisaties belangrijk leefgebied verloren van beschermde en bedreigde vogelsoorten. Ook zouden vleermuizen en vogels zoals de zeearend (in de nacht, of bij slecht weer) tegen de windturbines aan vliegen, wat ze veelal niet overleven.

Ook drijvende zonnevelden op het water zouden ten koste gaan van leefgebied van beschermde en bedreigde vogels. Omdat de panelen licht wegnemen, zou de voedselvoorziening van allerlei waterdieren in gedrang komen.

De brandbrief is naast Het Flevo-landschap ook ondertekend door Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland, It Fryske Gea en Sportvisserij Nederland.

Onze Ambassadeurs