SP maakt zich zorgen over rubberkorrels op kunstgrasvelden

Geschreven door Redactie

De SP in Almere maakt zich zorgen over bodemverontreiniging door rubberkorrels op kunstgrasvelden, net als de stichting 'Kom van dat gras af'. De partij vraagt aan het college van burgemeester en wethouders welke maatregelen er zijn genomen om verontreiniging tegen te gaan, of er nog meer moet gebeuren en of de gemeente daarvoor geld heeft gereserveerd.  

'Kom van dat gras af' liet woensdag weten dat ze aan tien gemeenten, waaronder Almere, handhavingsverzoeken heeft gestuurd. Ze wil dat de gemeenten optreden tegen beheerders van kunstgrasvelden waarvan de rubberkorrels terechtkomen in de natuur. In Almere gaat het om kunstgrasvelden bij twee voetbalverenigingen. Volgens de SP, die contact heeft met de stichting, zijn dat AS'80 en Buitenboys. De partij wil van het college weten of het probleem bij meer sportverenigingen speelt, omdat 'Kom van dat gras af' maar bij twee verenigingen heeft gecontroleerd. 

Vorig jaar veroordeelde de rechter de beheerder van kunstgrasvelden in de gemeente Enschede tot een boete van 10.000 euro voor het niet voorkomen van de verspreiding van rubberkorrels. De SP in Almere zou graag zien dat het rubbergranulaat op de Almeerse velden vervangen wordt door milieuvriendelijke kurkkorrels.  

AS'80 en Buitenboys laten weten dat de velden in beheer zijn van de gemeente Almere en dat zij verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. AS'80-voorzitter Maarten de Vries: "Wij zijn geen wetenschapper, maar hebben wel een onderbuikgevoel. Als we het zelf voor het zeggen hadden, hadden we waarschijnlijk een andere keuze gemaakt. Maar de gemeente gaat hierover en het is niet aan ons."

Onze Ambassadeurs