Film Les Misérables; een aanklacht tegen de politie

Geschreven door Redactie

Op vrijdag 3, zaterdag 4, dinsdag 7 en woensdag 8 juli is in het filmhuis in bibliotheek Stad de film Les Misérables te zien. Regisseur Ladj Ly laat, net als Victor Hugo in zijn vermaarde roman Les Misérables uit 1862, de broeiende sociale ongelijkheid zien in de Parijse buitenwijken, en de daaruit voortvloeiende armoede en ellende van het Frans volk. Kaarten voor deze film zijn alleen online verkrijgbaar via de website www.denieuwebibliotheek.

Stéphane, nog maar net verhuisd van Cherbourg naar Parijs, komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het 93ste arrondissement. In de Franse hoofdstad ontmoet hij zijn nieuwe grofgebekte collega’s en agenten Gwada en Chris.

Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Wanneer ze tijdens een interventie de controle dreigen te verliezen, maakt een jongen per ongeluk drone-beelden van drie agenten die geweld gebruiken tegen straatjongens. Het is het begin van een uitgebreide jacht op deze beelden door politie, moslimbroeders en criminelen.