Schoonmaakbedrijf Ruitenheer groeit na 42 jaar nog steeds

Geschreven door Redactie

Een ondernemer met grote ambities ziet zijn bedrijf graag groeien en opereert het liefst op landelijk niveau.

Daar zag het nog niet naar uit in 1978, toen schoonmaakbedrijf Cemsto in andere handen overging. Het was het signaal voor werknemer Ter Borgh om zijn eigen schoonmaakbedrijf te beginnen: Ruitenheer, dat nu alweer 42 jaar bestaat.

Ter Borgh werkte zich vanuit Amsterdam meteen al een slag in de rondte. Hij werkte in no time voor 14 bedrijven en daarnaast ook rechtstreeks voor klanten. Dat ging in eerste instantie om glasbewassing en daar kwamen gevel- en aluminiumreiniging en onderhoud bij. Aan gevelonderhoud werd het meest verdiend. Later kwam daar ook nog schilderwerk bij.

Ter Borgh overleed onverwacht in 1987 op 51-jarige leeftijd. Zijn zoon Rene, net 20 jaar, nam het bedrijf over. Hij kende het bedrijf al vrij goed en leidde er de commerciele afdeling, Toch viel het hem af en toe zwaar. Daar zat dan een jonge vent leiding te geven aan al die ouderen die er al jaren werkten. En bij het maken van berekeningen en nota’s miste hij echt de goede adviezen van zijn vader. Maar zijn groeiplannen lagen er en zouden zeker worden uitgevoerd.

Rene: “Mijn vader heeft het bedrijf van niets naar iets gebracht. Wij van iets naar iets groter”. Hoe kijkt hij terug op die late jaren tachtig, wat voor hem de beginjaren als directeur waren? Rene: “In weet nog heel erg goed hoe wij voor het genereren van omzet moesten knokken. Ik kan niet zeggen dat het ons kwam aanwaaien. Zeker niet!”.

1990 was een omslagjaar voor Ruitenheer. De glasbewassing ging voortaan rechtstreeks via de klant en niet meer via een onderaannemer. Daardoor werd het bedrijf financieel onafhankelijk. Verder heeft Ruitenheer sinds eind jaren negentig een nieuwe troef: de calamiteitendienst; qua omzet de nieuwe nummer 2. Landelijk werken er zo’n 400 mensen bij het nog steeds snelgroeiende Ruitenheer. Daar zijn ook de zonen van Rene al jarenlang werkzaam. Giovanni al 6 jaar waarvan de laatste twee jaar als financieel manager bij Ruitenheer Nederland. Jordy als commercieel manager bij Ruitenheer Hygiene Care.