Almere krijgt 6 miljoen euro voor lerarentekort

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere, minister Arie Slob van onderwijs en vertegenwoordigers van scholen hebben een convenant ondertekend. Daarin staat welke acties er ondernomen worden om het schrijnende lerarentekort in Almere aan te pakken.
Dat tekort bedraagt 13 procent in het reguliere onderwijs en 20 procent in het speciaal onderwijs. "Dit zet de kwaliteit van het onderwijs enorm onder druk en zorgt voor veel dagelijkse onrust en frustratie op de scholen", zegt wethouder Roelie Bosch. "Met de ondertekening van het convenant wordt bekrachtigd dat we samen de schouders eronder zetten." 


Afgesproken is dat Almere 6 miljoen euro krijgt van het Rijk. Dit geld is bedoeld voor een periode van vier jaar en wordt geleidelijk overgemaakt aan de betrokken onderwijsinstellingen. 


Het geld wordt onder meer gebruikt voor een begeleidingsprogramma waarmee startende leerkrachten geholpen worden. Verder wordt ingezet op ondersteuning voor kinderen die extra aandacht nodig hebben. Ook is het de bedoeling onderwijsassistenten op te leiden tot leraar. Tenslotte gaat het Almeerse onderwijs samenwerken met maatschappelijke organisaties. Die kunnen straks leerlingen opleiden in vakken over natuur en creativiteit. Op dat plan kwam wel kritiek vanuit de Algemene Onderwijsbond. 


In totaal trekt minister Slob de komende vier jaar 116 miljoen euro uit om het lerarentekort in de vijf grote steden aan te pakken.

Onze Ambassadeurs