Ecologen zijn het oneens over gevolgen afschieten edelherten

Geschreven door Redactie

Met het afschieten van honderden edelherten krijg je in de Oostvaardersplassen zeker niet de natuur terug die er eind jaren negentig was, zei de raadsvrouw van natuurorganisatie Faunabescherming dinsdag bij de Raad van State.


Dat is volgens Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland juist een belangrijke reden voor het terugbrengen van het aantal edelherten van zo’n 1.500 naar 490 dieren. Volgens de provincie en Staatsbosbeheer hebben de herten en andere grote grazers de Oostvaardersplassen de afgelopen twintig jaar een afwisselend moerasgebied veranderd in een monotoon grasland. Daardoor zijn er volgens een ecoloog van de provincie meer dan veertig beschermde broedvogel- en knaagdierensoorten uit het gebied verdwenen. En daarom moet het aantal herten flink worden teruggebracht. 


Gedeputeerde Staten en Staatsbosbeheer hopen dan ook dat de Raad van State een eerder afschotverbod van de rechtbank in hoger beroep van tafel veegt. Als het hoogste bestuursrechtscollege dat doet kan er vanaf volgende maand weer op edelherten worden geschoten, zo bleek tijdens de rechtszaak in Den Haag.  


Natuurorganisaties, zoals Faunabescherming, Stichting Fauna4Life en Dierbaar Flevoland, zien dat helemaal niet zitten en vinden dat de rechtbank eind vorig jaar terecht een afschotverbod afkondigde. De rechter vond dat de provincie en Staatsbosbeheer de noodzaak voor het afschieten van zoveel herten niet goed heeft onderbouwd. De Raad van State moet uiterlijk binnen zes weken een knoop doorhakken.

Onze Ambassadeurs