Veiligheidsregio: houd je aan de regels, want het virus is er nog

Geschreven door Redactie

Het blijft belangrijk dat Flevolanders zich aan de maatregelen blijven houden om de verspreiding van het corona-virus te voorkomen. Onze provincie scoort op dit moment nog gunstig, maar dat beeld kan zomaar in negatieve zin veranderen. Daarvoor waarschuwt voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland Franc Weerwind, tevens de Almeerse burgemeester. 

Er is sprake van een lichte stijging van het aantal besmette Flevolanders. De afgelopen week zijn er tien mensen bijgekomen, die positief zijn getest. Het gaat allemaal om Almeerders en 'losse gevallen'. Het zogeheten reproductiecijfer van Covid-19 (het R-cijfer) ligt volgens Weerwind in Flevoland op 0,9 per 100.000 inwoners. Dat is onder het landelijk gemiddelde van 1,4 en daarmee gunstig. Weerwind wil wel voorkomen dat er meer besmettingen en lokale brandhaarden ontstaan. 

"Het is alert blijven: hou je aan de anderhalve meter afstand, blijf bij klachten thuis en werk zoveel mogelijk thuis", aldus Weerwind. Hij volgt daarmee de regels die woensdag nogmaals door het kabinet, Outbreak Management Team en de burgemeesters van 25 veiligheidsregio's zijn bevestigd. Weerwind ziet in Almere te veel dat mensen geen afstand houden. "Er is geen vaccin. Daarom mijn oproep: hou je aan de regels, niet alleen voor jezelf maar ook die van jouw directe en indirecte omgeving." 

Woensdag is afgesproken dat er geen landelijke draagplicht voor mondkapjes komt, maar dat burgemeesters wel de ruimte krijgen om per situatie lokaal maatregelen te nemen. Daartoe is in Flevoland volgens Weerwind nu geen noodzaak, maar hij zal niet nalaten om naar een mondkapjesplicht te grijpen als daarvoor een reden is. 


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?