Berging van neergestorte bommenwerper start eind augustus

Geschreven door Redactie

Het wrak van een neergestorte Britse bommenwerper in het Markermeer wordt vanaf eind augustus geborgen. Dat meldt de gemeente Almere. De bergingsoperatie zou eigenlijk 30 maart beginnen maar omdat er mogelijk munitie aanwezig is in het wrak is er eerst naar alternatieve bergingsmethodes gekeken. 

De Short Stirling ligt enkele kilometers buiten de kust van Almere in de bodem van het Markermeer. Het Ministerie van Defensie voert de werkzaamheden samen met Leemans Speciaalwerken uit. De berging duurt zeker een maand. 

Het vliegtuig heeft in de Tweede Wereldoorlog bombardementen uitgevoerd op steden in Duitsland. In dit vliegtuig zaten zeven bemanningsleden. 

Een GPS-gestuurde graafmachine zal een groot stuk van de bodem afgraven. Het gaat om een gebied van 75 bij 75 meter. Mogelijk bevinden zich tussen de wrakstukken nog stoffelijke resten van de bemanningsleden. Ter nagedachtenis wil de gemeente Almere een kunstwerk laten maken. Een jury heeft bepaald dat Laura O'Neill dat gaat doen.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?